Κόσμος

Ισπανία: Lockdown σε τρεις πόλεις στη Λα Πάλμα – Η λάβα έφθασε και πάλι στη θάλασσα

Οι αρχές στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας διέταξαν τους κατοίκους τριών παράκτιων πόλεων, περίπου 3000 ανθρώπους, να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα, αφότου ένα νέο ποτάμι λάβας κατέληξε στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να υψωθούν στον ουρανό πυκνά σύννεφα εν δυνάμει τοξικών αερίων.

Ένα τρίτο ποτάμι λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο βρίσκεται σε εκρηκτική δραστηριότητα εδώ και δύο μήνες, έφθασε στη θάλασσα γύρω στις 12.00 τοπική ώρα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο όπου κατέληξαν τα δύο προηγούμενα.

Βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των τοπικών αρχών δείχνει λευκά σύννεφα να υψώνονται πάνω από το νερό, την ώρα που το καυτό, κόκκινο τετηγμένο πέτρωμα γλιστράει από μια πλαγιά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο Ταζακόρτε, το Σαν Μπορονδόν και τμήματα από το Ελ Γκαρδόν να μείνουν στα σπίτια τους, κλείνοντας τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σπρώχνουν τα νέφη προς το εσωτερικό της νήσου.

Στρατιώτες από τη Μονάδα Εκτάκτων Περιστατικών του Στρατού αναπτύχθηκαν για να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Επιπλέον, έκλεισε το αεροδρόμιο και είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστό για έως και 48 ώρες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μουρκουένδε, τεχνικός διευθυντής της επιτροπής ανταπόκρισης της έκρηξης του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ κλήθηκαν να φορούν μάσκες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, εξήγησε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Θα προστατεύει τις ΗΠΑ από πυραυλικές επιθέσεις ακόμη και από το διάστημα
Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός θόλος θα είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν του Ισραήλ και στο έργο θα συμμετάσχει και ο Καναδάς
Ντοναλντ Τραμπ
1
«Ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για να μην σταματήσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτές»
U.S. President Donald Trump speaks during a roundtable discussion in Doha, Qatar, May 15, 2025. REUTERS 1
Ο Έλον Μασκ θα ξοδεύει «πολύ λιγότερα» χρήματα για να χρηματοδοτεί πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες
Ο Μασκ είχε προσφέρει περισσότερα από 290 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024
Ο Έλον Μασκ 1