Η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα ανακοίνωσε την κίνηση αυτή χθες, Τρίτη, την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές καθώς αναμένεται να χάσει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Η ανανέωση του συστήματος ενέργειας της Ισπανίας, που το 2018 παρήγαγε το 40% του ηλεκτρικού που καταναλώνει η χώρα από ανανεώσιμες πηγές, θα απαιτήσει επένδυση 235 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα από το 2021 έως το 2030, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Η Ριμπέρα δήλωσε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο έπρεπε να είχε στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς.
Βάσει ενός νομοσχεδίου που ετοιμάσθηκε πέρυσι, η κυβέρνηση έχει στόχο να απαγορεύσει από το 2040 τις πωλήσεις βενζινοκίνητων, ντιζελοκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων και να ενθαρύνει την παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μεγαβάτ ετησίως από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολικά πάρκα και σταθμοί παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
Η εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, από την οποία παράγεται λίγο περισσότερο από το 20% του ηλεκτρικού που καταναλώνει η Ισπανία, αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, οι οποίοι σχημάτισαν κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι αφού ανέτρεψαν τους συντηρητικούς προκατόχους τους με πρόταση μομφής.
Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ισπανίας, οι οποίοι άρχισαν να λειτουργούν μεταξύ του 1983 και του 1988, ανήκουν στην εταιρεία Iberdrola, την ιταλικής ιδιοκτησίας Endesa, τη Naturgy και την πορτογαλική EDP.