Να «χρυσώσει το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας επιχείρησε ο Πέδρο Σάντσεθ, κάνοντας λόγο για ανάγκη «επούλωσης των πληγών» του παρελθόντος στην Ισπανία.
Ο λόγος που ο Πέδρο Σάντσεθ προχώρησε στην κίνηση αυτή, ήταν για να εξασφαλίσει την στήριξη των καταλανικών κομμάτων, ώστε να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να παραμείνει πρωθυπουργός της Ισπανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.
Σήμερα ο Σάντσεθ υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.
«Οι περιστάσεις είναι αυτές που είναι που πρέπει να πράξουμε το απαραίτητο», παραδέχθηκε ο Σάντσεθ, που αντιτασσόταν, μέχρι την παραμονή των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, σε ένα τέτοιο μέτρο που διχάζει βαθιά την ισπανική κοινωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τη δεξιά αντιπολίτευση – που κατάφερε να κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους την Κυριακή – να δείξει «υπευθυνότητα».
Το πρόβλημα του Λαϊκού Κόμματος (PP) – του κυριότερου σχηματισμού της δεξιάς – και του ακροδεξιού κόμματος Vox «δεν είναι η αμνηστία, αλλά το γεγονός ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών» του Ιουλίου, είπε ο Σάντσεθ στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση.
Αν και ήρθε πρώτο στις εκλογές, με δεύτερους τους σοσιαλιστές, το PP δεν κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία μαζί με το Vox, ελλείψει επαρκούς υποστήριξης από το κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο περί αμνηστίας, που κατατέθηκε από τους σοσιαλιστές προχθές, Δευτέρα 13.11.2023, στη Βουλή, αφορά όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν «με πρόθεση να διεκδικηθεί, να προωθηθεί ή να εξασφαλιστεί η απόσχιση ή η ανεξαρτησία της Καταλονίας», ιδιαίτερα το 2017.
Αν εγκριθεί, ο νόμος αυτός θα επιτρέψει κυρίως στον Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής της απόπειρας απόσχισης, να επιστρέψει στην Ισπανία, έξι χρόνια μετά τη φυγή του στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει δικαστικές διώξεις.