Δευτέρα, 26 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ισπανία: Όρκες εμβόλισαν ιστιοφόρο αχρηστεύοντας το πηδάλιο λίγους μήνες μετά τη βύθιση γιοτ ανοιχτά του Γιβραλτάρ

Ισπανία: Όρκες εμβόλισαν ιστιοφόρο αχρηστεύοντας το πηδάλιο λίγους μήνες μετά τη βύθιση γιοτ ανοιχτά του Γιβραλτάρ
ΦΩΤΟ YouTube (αρχείο)

Όρκες εμβόλισαν ένα ιστιοφόρο με το σκάφος να ρυμουλκείται στις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας. Τον περασμένο Μάιο όρκες βύθισαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ στα Στενά του Γιβραλτάρ.

Αφότου το κοπάδι όρκες εμβόλισε το ιστιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας, στο σκάφος προκλήθηκαν ζημιές στο πηδάλιο.

Αποτέλεσμα ήταν να στηθεί μία θαλάσσια επιχείρηση για τη ρυμούλκησή του στη στεριά, έγινε γνωστό από την αρμόδια υπηρεσία επιχειρήσεων διάσωσης τη Δευτέρα (26.08.2024).

Το περιστατικό είναι το τελευταίο μίας σειράς εμβολισμών σκαφών από κοπάδια φαλαινών δολοφόνων στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό σχετικά με τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς, που έχουν εκδηλώσει πρόσφατα.

Ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι της, κατά τη διάρκεια των ελιγμών ρυμούλκησης, καθώς επικρατούσε θαλασσοταραχή στην περιοχή και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης.

Το πλεούμενο, που ονομάζεται «Amidala», ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων στη χερσόνησο του ακρωτηρίου Φινιστέρε, στις ακτές της Γαλικίας, λίγο πριν από τις 17.00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή (25.08.2024). Το πλήρωμα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βελγικής υπηκοότητας και οι δύο, έκαναν λόγο για ζημιές στο πηδάλιο του πλοίου, αφότου το εμβόλισε ένας άγνωστος αριθμός από όρκες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους ταχύτητας στα 65 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 3 μέτρων, εμπόδιζαν την επιχείρηση ρυμούλκησης, σύμφωνα με την υπηρεσία και το πλοίο χρειάστηκε πάνω από 5 ώρες για να καταφέρει να φθάσει στο λιμάνι.

Τον Μάιο όρκες βύθισαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ αφότου το εμβόλισαν στη μαροκινή πλευρά του Στενού του Γιβραλτάρ.

Αν και είναι γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, οι όρκες, ένα υπό εξαφάνιση είδος, ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών. Έχουν πλάτος έως 8 μέτρων και βάρος έως 6 τόνους.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις