«Κάπου 599 άνθρωποι διασώθηκαν στα νερά του στενού του Γιβραλτάρ και τη θάλασσα του Αλμποράν» από τις δύο το πρωί ως το απόγευμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στη θάλασσα στα ισπανικά χωρικά ύδατα.
Ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν βρίσκονται τουλάχιστον 35 ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
«Περίπου 430 άνθρωποι, που μεταφέρονται στο ισπανικό λιμάνι στην Ταρίφα, διασώθηκαν ενώ ταξίδευαν με 10 πλεούμενα. Στην περιοχή Αλμερία, διασώθηκαν 169 άνθρωποι, που επέβαιναν σε πέντε πλεούμενα και ένα θαλάσσιο σκούτερ», κατά τον εκπρόσωπο.
Ένα ιταλικό περιπολικό συμμετείχε στις επιχειρήσεις στη θάλασσα του Αλμποράν, ανατολικά του Γιβραλτάρ.
Ο αριθμός αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία μέσα σε μια μέρα τα τελευταία χρόνια. Συγκριτικά πάντως, 5.000 μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε μία μόνο ημέρα, την 26η Ιουνίου, στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό σώμα.
«Ο μεγάλος αριθμός πλεούμενων που φθάνουν στις ισπανικές ακτές αυτό το καλοκαίρι είναι ασυνήθιστος», επισήμανε εξάλλου η ίδια εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος, διευκρινίζοντας ότι είναι σχεδόν τριπλάσιος εκείνου της περασμένης χρονιάς.
Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2017, 7.642 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά της θαλάσσιας οδού, έναντι 2.763 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την 11η Αυγούστου ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στους 8.385 μετανάστες. Επιπλέον, 121 άλλοι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στις ακτές της Ισπανίας, ενώ ολόκληρο το 2016 ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα είχε ανέλθει σε 128.
Ο ΔΟΜ, ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει ότι η Ισπανία ενδέχεται να ξεπεράσει την Ελλάδα φέτος σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης και να βρεθεί στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, πίσω μόνο από την Ιταλία.
Στις αφίξεις από τη θαλάσσια οδό προστίθενται οι μετανάστες, που είναι όλο και περισσότεροι, οι οποίοι καταφέρνουν να μπουν στη Θέουτα και τη Μελίγια, δύο ισπανικούς θύλακες στα βόρεια του Μαρόκου, που αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ