Κόσμος

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκαν αρχαία ελληνικά πατητήρια σταφυλιών

Δύο αρχαιοελληνικά πατητήρια για την παραγωγή κρασιού ανακαλύφθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων της χώρας.

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο αρχαία πατητήρια σταφυλιών από τη Βυζαντινή Περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Τσιπορί στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι αρχαιοελληνικές κατασκευές βρέθηκαν μέσα σε μια καλυμμένη δεξαμενή νερού. Για μία “σπάνια και ασυνήθιστη” ανακάλυψη έκανε λόγο η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων του Ισραήλ. Διευκρίνισε ότι πρώτη φορά στο Ισραήλ πατητήρια για την παραγωγή οίνου ανακαλύφθηκαν μέσα σε μια αψιδωτή, ανενεργή δεξαμενή νερού. Η Αρχή Φύσης και Εθνικών Πάρκων σκοπεύει να ανακατασκευάσει μέρος των αψίδων και της οροφής που βρέθηκαν.

Ισραήλ: Αρχαία στάφυλος γεννάει οίνον

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εργάτες και αρχαιολόγοι κατάφεραν να μεταφέρουν μία αρχαία χαρουπιά που φύτρωσε στη δεξαμενή και εκτιμάται ότι είναι 100 ετών. Με μια πολύπλοκη διαδικασία, με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα και ενός γερανού, το δέντρο μεταφέρθηκε με επιτυχία στην άλλη πλευρά της εισόδου του Εθνικού Πάρκου δίπλα στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η αρχαία δεξαμενή δεν ήταν πλέον σε χρήση, πιθανώς κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., προσαρμόστηκε κατάλληλα ώστε για να γίνει πατητήρι με πρόσθετη κατασκευή. Η παραγωγή κρασιού στο Ισραήλ γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Περιόδου (4ος-15ος αι. μ.Χ.), λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Σαμαρείτες που ζούσαν στην περιοχή. Η πόλη Τσιπορί στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Σεμφωρί ή Σεπφωρίς ή Σεπφωρίδα (ελλην. Διοκαισάρεια, λατιν. Diocesarea). Ποσότητες κρασιού εκείνη την περίοδο εξάγονταν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα