Τετάρτη, 2 Οκτ.
25oC Αθήνα

Ισραήλ: Ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό στρατιώτη στο Λίβανο – Αξιολογεί την ιρανική επίθεση

Ισραήλ: Ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό στρατιώτη στο Λίβανο – Αξιολογεί την ιρανική επίθεση
REUTERS/Amir Cohen

Το μπαράζ με βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν χθες Τρίτη (01.10.2024) κατά του Ισραήλ προκάλεσε υλικές ζημιές σε αεροπορικές βάσεις, όπως για παράδειγμα σε γραφεία και σε χώρους συντήρησης, που όμως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν καταστράφηκε, όπως ανέφεραν πηγές πληροφόρησης των IDF.

Λίγο πριν τις 4 μ.μ ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), τον διευθυντή της Μοσάντ, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και τον Υπουργό Άμυνας για να αξιολογήσουν την χθεσινή επίθεση του Ιράν και να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας.

Σε επίπεδο ρητορικής τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τις εντάσεις, με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν να απειλεί με πιο σκληρά αντίποινα τους Ισραηλινούς σε περίπτωση που συνεχίσουν «τα εγκλήματά τους» όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη πλευρά το Ισραήλ διαμηνύει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα έχει ως στόχο να προκαλέσει «σοβαρή οικονομική ζημιά» στην Τεχεράνη.

 

REUTERS/Nir Elias

Ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή, η  Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF χαλαρώνει ορισμένους περιορισμούς στο βόρειο Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (02.10.2024) την πρώτη απώλεια στρατιώτη σε μάχες στο Λίβανο, τον 22χρονο Λοχαγό ειδικών Δυνάμεων Εϊτάν Όστερ.

 

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι μάχεται εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που έχουν διεισδύσει στο νότιο Λίβανο. Το κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε πολλούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ και ότι πυροδότησε μια βόμβα με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου, κοντά σε μια μεθοριακή κοινότητα, στα νότια της χώρας.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Ενώ μια εχθρική ισραηλινή δύναμη επιχειρούσε να παρακάμψει την κοινότητα Γιαρούν, οι μαχητές της Χεζμπολάχ τους αιφνιδίασαν πυροδοτώντας μια βόμβα» ανέφερε η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι «όλα τα μέλη της δύναμης επλήγησαν».

Τέλος, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι Ισραηλινοί στρατιώτες διέσχισαν την μπλε γραμμή (που χωρίζει τις δύο χώρες) σε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων στο έδαφος του Λιβάνου σε δύο τομείς και έπειτα αποσύρθηκαν, ενώ ακόμα πρόσθεσαν πως «ισραηλινό drone τραυμάτισε Λιβανέζο στρατιώτη, την ώρα που μονάδα του στρατού «εργαζόταν για να ανοίξει τον δρόμο Μαρζαγιούν – Χασμπάγια».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις