Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για τη διάλυση διαδήλωσης. Μουσουλμάνος αξιωματούχος βρέθηκε νεκρός σε τέμενος
Η ισραηλινή αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει διαδήλωση δεκάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονταν και πετούσαν πέτρες έξω από το τέμενος αλ Άκσα, ιερό τόπο του Ισλάμ, στην Ιερουσαλήμ, μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άνθρωπος τέθηκε υπό κράτηση κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν αστυνομικό την ώρα που προσπαθούσε να τον συλλάβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Νέες εντάσεις προκλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην ιερή και για τους εβραίους περιοχή αυτή, έπειτα από τη σύλληψη από την ισραηλινή αστυνομία Ισραηλινών υπερεθνικιστών που προσπαθούσαν να προσευχηθούν εκεί.
Την ίδια ώρα η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματούχος της μουσουλμανικής κοινότητας της Ραμλέ, στο Ισραήλ, βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός μέσα στο τέμενος της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, την οποία επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η σορός του θύματος φέρει σημάδια από τη χρήση βίας, όπως και ίχνη από αίμα.
“Ένα πτώμα βρέθηκε, το οποίο αναγνωρίστηκε στη συνέχεια και πρόκειται για τον Μοχάμαντ Τάτζι, ηλικίας περίπου 80 ετών, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της Waqf (αρχή διαχείρισης των μουσουλμανικών θρησκευτικών περιουσιακών στοιχείων) της Ραμλέ”, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, η οποία πρόσθεσε ότι άρχισε έρευνα για το θάνατό του.
Ο δήμαρχος της πόλης Γιοέλ Λαβί αναφέρει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet: “Έχουμε συγκλονιστεί. Ήταν μια αγαπητή σε όλους προσωπικότητα που εργαζόταν ακατάπαυστα για την προσέγγιση μεταξύ της τοπικής εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας”.
Ο πληθυσμός της Ραμλέ, μίας από τις πιο φτωχές πόλεις του Ισραήλ, αποτελείται κατά περίπου 80% από εβραίους και κατά 20% από Άραβες, μουσουλμάνους και χριστιανούς.
Οι απόγονοι των περίπου 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν στα πάτρια εδάφη μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, οι Ισραηλινοί Άραβες ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, δηλαδή στο 20% του πληθυσμού της χώρας.
Η κοινότητα αυτή, η οποία εξαιρείται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, υφίσταται διακρίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης και της εργασίας.