Με αμείωτη ένταση συνεχίσονται στο Ισραήλ οι αντιδράσεις για την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Χθες Σάββατο (29/4/2023) κι ενώ συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από την έναρξη των κινητοποιήσεων, πάνω από εκατόν εξήντα χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις.
Οι επικριτές της κυβέρνησης καταγγέλλουν πως σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί η επιρροή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να αυξηθεί η εξουσία της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τον διορισμό δικαστικών και το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#TelAviv pro-democracy protest tonight: "We've only just begun," reads the sign. pic.twitter.com/eHXXRyOUvY
— Yonatan Touval (@Yonatan_Touval) April 29, 2023
Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των πολιτών, της αντιπολίτευσης, του στρατού και ακόμη και μερίδας της συμπολίτευσης, ο κ. Νετανιάχου ανέβαλε τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Κνέσετ – το ισραηλινό κοινοβούλιο – στα τέλη του Μαρτίου, ώστε να υπάρξει «περιθώριο για διάλογο».
Ωστόσο η αντιπολίτευση διατηρεί τις αμφιβολίες της για τη βούληση της κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, να καταλήξει σε συμβιβασμό. Ως αυτό το στάδιο, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στις συνομιλίες που διεξήχθησαν.
Mass protests against Netanyahu's judicial reform continue unabated in Israel
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) April 29, 2023
Video from Tel Aviv. pic.twitter.com/1qR3fPeQeN
Αύριο Δευτέρα (1/5/2023) αρχίζουν ξανά οι εργασίες του κοινοβουλίου.
Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, το κείμενο θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και τη φύση του κράτους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ο προϋπολογισμός για το 2023 και το 2024 προτού προωθήσει την αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος. Εάν δεν τα έχει καταφέρει ως την 29η Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για να προσφέρουν την υποστήριξή τους όμως, υπερορθόδοξα κόμματα απαιτούν να περάσει ρύθμιση που θα εξαιρεί de facto τους θρησκευόμενους από τη στρατιωτική θητεία, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης ασκούν επίσης πιέσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν να απευθύνεται χθες σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (Θρησκευτικός Σιωνισμός, άκρα δεξιά), που συμμετείχε στην εκδήλωση, να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.