Κόσμος

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση σχεδόν 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ενέκρινε σήμερα την ανέγερση σχεδόν 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από αυτές τις κατοικίες περισσότερες από 2.700 έλαβαν οριστική έγκριση, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας “Peace Now” (Ειρήνη Τώρα).

Συγκεκριμένα, η έγκριση αφορά την ανέγερση 4.427 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη. Συνολικά, 2.791 κατοικίες έλαβαν το τελικό πράσινο φως της επιτροπής σχεδιασμού της Πολιτικής Διοίκησης, ενώ 1.636 έλαβαν μια προκαταρκτική άδεια, σύμφωνα με την “Ειρήνη Τώρα”.

Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, οι “αυθαίρετοι” εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι και από το Ισραήλ, γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Ωστόσο, τρεις “αυθαίρετοι” εβραϊκοί οικισμοί αναμένεται να λάβουν την έγκριση των αρχών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σήμερα, σχεδόν 475.000 Ισραηλινοί έποικοι διαμένουν στη Δυτική Όχθη όπου ζουν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίστηκε επί όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1967.

Επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ώθηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο διάδοχός του Ναφτάλι Μπένετ, πρώην επικεφαλής οργάνωσης εποίκων, είναι από τον Ιούνιο του 2021 επικεφαλής ενός ετερόκλητου συνασπισμού που περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική δεξιά και κόμματα της αριστεράς.

Η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ και στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού έγραψε σήμερα στο Twitter ότι είναι “μέρα γιορτής για το κίνημα του εποικισμού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια”, όρος που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να μιλούν για τη Δυτική Όχθη.

“Είναι μια κακή είδηση για το Ισραήλ και αυτό θα ενισχύσει την κατοχή, καθιστώντας μια μελλοντική ειρήνη ακόμη πιο δύσκολη να επιτευχθεί”, δήλωσε από την πλευρά της η Χάγκιτ Οφράν, της οργάνωσης “Ειρήνη Τώρα” που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

“Είναι απογοητευτικό που αυτή η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί αλλαγή, ακολουθεί παρόμοιες πολιτικές με αυτές της κυβέρνησης Νετανιάχου”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε το σχέδιο αυτό. “Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν σαφής από την αρχή: αντιτιθέμεθα σθεναρά στην επέκταση των οικισμών που επιδεινώνει τις εντάσεις και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών”, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζαλίνα Πόρτερ.

Η έγκριση της ανέγερσης νέων κατοικιών ανακοινώνεται την επομένη του θανάτου της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, του δικτύου Αλ Τζαζίρα, που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν (βόρεια). Η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη και κύμα καταδίκης. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της απέτισαν ύστατο φόρο τιμής σήμερα στη Ραμάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945