Site icon NewsIT

Ισραήλ: Έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου – Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας για το Ιράν

20.10.2024 | 17:56
Ισραήλ: Έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου – Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας για το Ιράν

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, να αποκαλύπτει σήμερα, Κυριακή (20.10.24) πως ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου.  

«Μετακινούμαστε από μία κατάσταση ήττας του εχθρού σε μία κατάσταση καταστροφής ανατινάζοντας σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών, διαλύοντας τη Χεζμπολάχ» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ «δείχνοντας» χτύπημα κατά του Ιράν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα, σύμφωνα με την Jerusalem Post,

«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» σημείωσε.

«Οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) προετοιμάζονται για περαιτέρω κινήσεις, αλλά πρωτίστως εκτελούν σωστά αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης επίθεση στο Ιράν.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 το βράδυ (τοπική ώρα) στο στρατιωτικό αρχηγείο της Kirya στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα στους Times of Israel που επικαλείται πληροφορίες από το γραφείο ενός υπουργού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χτύπημα στο Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση που βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

Διέρρευσαν έγγραφα για τα ισραηλινά σχέδια κατά του Ιράν

Οι δραματικές εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της διαρροής αμερικανικών εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μία επίθεση στο Ιράν.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το FBI διεξάγει έρευνα για τη διαρροή πολλών «άκρως απόρρητων εγγράφων» που σχετίζονται με την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα έγγραφα διέρρευσαν πρόσφατα και εμφανίζονται σε κανάλια στο Telegram που συνδέονται με το Ιράν.

Σύμφωνα με μία πηγή, πιστεύεται ότι τα έγγραφα είναι πιθανό να διέρρευσαν στο διαδίκτυο από μέλος του στρατού των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία διαρροή, παρόμοια με αυτή των εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023 και συνδέθηκε με έναν αεροπόρο της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, «η διαρροή είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή (18/10/24) και περιλαμβάνουν σημειώσεις προοριζόμενες μόνο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «Five Eyes» – Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα χτύπημα κατά του Ιράν, όπως ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με πυραύλους.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 ρουκέτες προς το Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν με μια «θανατηφόρα, ακριβή και αιφνιδιαστική» επίθεση ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Εντείνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς.

Κτήρια-στρατηγεία της Χεζμπολάχ βομβάρδισε νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός, εξεδουτερώνοντας τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Η πολεμική αεροπορία (IAF) πραγματοποίησε χτύπημα με βάση τις πληροφορίες σε κέντρο διοίκησης του αρχηγείου πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε υπόγειο εργαστήριο όπλων στη Βηρυτό» αναφέρουν οι IDF.

«Η IAF εξάλειψε τον τρομοκράτη Al-Haj Abbas Salama στην περιοχή Tebnine, ανώτερο διοικητή στο Νότιο Μέτωπο της Χεζμπολάχ. Ο Salama επέβλεπε τις μάχες στην περιοχή Bint Jbeil και εκτέλεσε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Επιπλέον, ο Salama υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Νότιο Μέτωπο της Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version