Κόσμος

Ισραήλ για αλ Τζολάνι: «Λύκος ντυμένος πρόβατο» ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας

«Γνωρίζουμε ποια είναι και η πραγματική του φύση, ακόμα κι αν αλλάζει όνομα»

«Λύκο με ένδυμα προβάτου» αποκάλεσε τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σαρέν Χάσκελ, λόγω του τζιχαντιστικού παρελθόντος του ανθρώπου που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, η νούμερο δύο της διπλωματίας του Ισραήλ έδειξε πολλές φωτογραφίες του ηγέτη της ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (HTS), από τις ημέρες του ως μέλος τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρούσαν και στη Συρία.

«Είναι σημαντικό να μην υποκύψουμε στον πειρασμό να ”ξεπλύνουμε” τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία. Γνωρίζουμε ποια είναι και η πραγματική τους φύση, ακόμα κι αν αλλάζουν την ονομασία τους, και καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνοι είναι για τη Δύση», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και (ο Τζολάνι) είναι ένας λύκος με ένδυμα προβάτου», πρόσθεσε.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμαντ αλ Σάρα και εμφανίζεται φορώντας πολιτικά ρούχα μπροστά σε ξένες αντιπροσωπείες, πολέμησε για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

Στη συνέχεια συγκρότησε τον βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που συμμάχησε για ένα διάστημα με το Ισλαμικό Κράτος, προτού μετατραπεί υπό την ηγεσία του στη σημερινή Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (HTS).

Ο Τζολάνι κρατά και μετά την κυριαρχία του στη Συρία και την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έναν μετριοπαθή τόνο και διαβεβαιώνει πως έχει διακόψει εδώ και χρόνια κάθε σχέση με Αλ Κάιντα.

Μιλώντας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, του οποίου τα στρατεύματα έχουν εγκατασταθεί στα νότια της χώρας, ο Άχμαντ αλ Σάρα, δήλωσε ότι «η εξάντληση της Συρίας μετά από χρόνια πολέμου και συγκρούσεων δεν επιτρέπει την είσοδο σε νέες συγκρούσεις».

Η HTS ισχυρίζεται ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον τζιχαντισμό, αλλά παραμένει χαρακτηρισμένη «τρομοκρατική» οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της, η Χάσκελ επιβεβαίωσε ότι η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Συρία πέρα από το τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν που κατέχει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ είναι «προσωρινή» και απαραίτητη για αμυντικούς σκοπούς, δεδομένων των απειλών από τζιχαντιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κοντά στα σύνορα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον