Ο εκδότης της ισραηλινής αριστερής εφημερίδας «Haaretz», Άμος Σόκεν, έκανε την περασμένη εβδομάδα δηλώσεις που προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις στο Ισραήλ και στην κυβέρνηση Νετανιάχου, διότι αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους «τρομοκράτες» ως «μαχητές ελευθερίας» δίχως να διαχωρίσει την Χαμάς.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά υπουργεία στο Ισραήλ να διακόψουν κάθε επαφή με την εφημερίδα και έτσι η «Haaretz» θέλησε σήμερα (04.11.2024) να πάρει αποστάσεις «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον εκδότη της, ο οποίος δεν διαχώρισε τους μαχητές της Χαμάς από τους Παλαιστίνιους αμάχους.
Την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Haaretz στο Λονδίνο, σε βίντεο μονταρισμένο από διάφορα αποσπάσματα της ομιλίας του, ο εκδότης Άμος Σόκεν φαίνεται να λέει:
«Η κυβέρνηση του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν νοιάζεται για την επιβολή ενός σκληρού καθεστώτος απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Δεν προσμετρά το κόστος και για τις δύο πλευρές για την υπεράσπιση των οικισμών (στη Δυτική Όχθη) ενώ πολεμά τους Παλαιστίνιους μαχητές της ελευθερίας που το Ισραήλ αποκαλεί τρομοκράτες».
Haaretz publisher: ‘Palestinians are freedom fighters’
— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt) November 1, 2024
Speaking during a conference in the UK capital, London, Haaretz publisher Amos Schocken said Israel is ‘fighting the Palestinian freedom fighter it calls terrorists’. He went on to call for global action to impose sanctions… pic.twitter.com/C9ss81PTjx
Σε επακόλουθη διευκρίνιση, ο Σόκεν δήλωσε ότι η διατύπωσή του θα έπρεπε να ήταν διαφορετική και πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, αυτοί δεν είναι μαχητές της ελευθερίας».
Η εφημερίδα «άδειασε» τον εκδότη της
Σήμερα, στο κύριο άρθρο της Haaretz με τίτλο: «Οι τρομοκράτες δεν είναι μαχητές της ελευθερίας», τονίζεται ότι τόσο οι αρχικές δηλώσεις όσο και οι διευκρινίσεις του Σόκεν ήταν λανθασμένες.
«Το γεγονός ότι δεν ήθελε να συμπεριλάβει τρομοκράτες της Χαμάς δεν σημαίνει ότι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες είναι νόμιμες, ακόμα κι αν ο στόχος των δραστών τους είναι να απελευθερωθούν από την κατοχή», αναφέρει το κύριο άρθρο.
REUTERS/Stringer
«Τα σκόπιμα πλήγματα κατά αμάχων είναι παράνομα», προσθέτει το άρθρο. «Η χρήση βίας κατά αμάχων και η διασπορά τρόμου, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη πολιτικών ή ιδεολογικών στόχων είναι τρομοκρατία. Κάθε οργάνωση που υποστηρίζει τη δολοφονία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων είναι τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη της είναι τρομοκράτες. Σίγουρα δεν είναι «μαχητές της ελευθερίας».
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, τα έθνη διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα ενάντια σε καταπιεστικούς κατακτητές για να απελευθερωθούν και να επιτύχουν την ανεξαρτησία· δεν είναι κάθε ένοπλος αγώνας τρομοκρατία. Αλλά ο όρος “μαχητής ελευθερίας” έχει μια θετική, ακόμη και ρομαντική, χροιά, που θα μπορούσε να οδηγήσει ανθρώπους να υποστηρίξουν παράνομες πράξεις βίας. Αυτά θα πρέπει να είναι απαράδεκτα με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή», καταλήγει το άρθρο