Site icon NewsIT

Ισραήλ: Καμία απόφαση για τα αντίποινα στο Ιράν – Έτοιμη για κάθε σενάριο η Τεχεράνη

11.10.2024 | 12:58
Ισραήλ: Καμία απόφαση για τα αντίποινα στο Ιράν – Έτοιμη για κάθε σενάριο η Τεχεράνη

Τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου 2024 εξετάζουν στο Τελ Αβίβ, την ώρα, μάλιστα, που η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη «να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν κατέληξε σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν μετά από συζητήσεις για το θέμα, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (11.10.24) αξιωματούχος στο CNN.

Τα χάσματα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ μειώνονταν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση θα πρέπει να είναι «αναλογικά».

Εν τω μεταξύ το Ιράν έστειλε σήμερα, εκ νέου σαφές μήνυμα στο Ισραήλ πως είναι έτοιμο «να υπερασπιστεί την κυριαρχία του» σε περίπτωση επίθεσης και το Τελ Αβίβ να λέει πως δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση για τα αντίποινα στην Τεχεράνη.

Το Ιράν «είναι πλήρως έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του απέναντι σε κάθε επίθεση που στοχοποιεί τα ζωτικά συμφέροντα και την ασφάλειά του», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, Παρασκευή (11.10.24) ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, «δείχνοντας» το Ισραήλ. 

Όπως είπε, η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει ούτε τον πόλεμο ούτε την κλιμάκωση», αλλά θα ασκήσει «το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για τη «νόμιμη απάντησή» της.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, επίθεση που παρουσιάστηκε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Τεχεράνη, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα ανταποδώσει, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να προαναγγέλλει την Τετάρτη πως η επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική».

«Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν τον φοβόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera χθες, Πέμπτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version