Site icon NewsIT

Ισραήλ: «Μη χτίζετε άλλα σπίτια στη Δυτική Όχθη» ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες

13.05.2022 | 20:27
Ισραήλ: «Μη χτίζετε άλλα σπίτια στη Δυτική Όχθη» ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες

FILE PHOTO: A general view shows an area over the Israeli-occupied West Bank boundary, near the Palestinian city of Ramallah November 25, 2021. REUTERS/Mohamad Torokman/File Photo

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να επανεξετάσει ένα έργο για την κατασκευή περισσότερων από 4.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

«Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου σχεδιασμού να προωθήσει τα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 4.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να ανακαλέσουν αυτήν την απόφαση», έγραψαν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 ευρωπαϊκών χωρών.

Το Ισραήλ ενέκρινε χθες την ανέγερση σχεδόν 4.500 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το εβραϊκό κράτος, εκ των οποίων περισσότερες από 2.700 έλαβαν οριστική έγκριση, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά της εποικιστικής δραστηριότητας “Peace Now” (Ειρήνη Τώρα).

Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, οι «αυθαίρετοι» εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι και από το Ισραήλ, γιατί κατασκευάστηκαν χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ζητούν από τους Ισραηλινούς «να μην πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες κατεδαφίσεις ή εξώσεις, ιδιαίτερα στο Μασάφερ Γιάτα».

Ισραηλινές ΜΚΟ επέκριναν χθες Πέμπτη την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αιτημάτων Παλαιστινίων που απειλούνται με έξωση σε μια έρημη περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό ως χώρος εκπαίδευσης.

Την προηγούμενη μέρα, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο είχε συμφωνήσει με τον στρατό, αποφασίζοντας ότι η περιοχή Μασάφερ Γιάτα, όπου βρίσκονται 12 παλαιστινιακά χωριά στην έρημο της Ιουδαίας, στο νότιο άκρο της Δυτικής Όχθης, αποτελεί πεδίο βολής από το 1980. Η απόφαση αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για πιθανή εκδίωξη των κατοίκων και ανέγερση κατοικιών για πιθανούς εποίκους.

«Οι νέες οικιστικές μονάδες μπορεί να αποτελέσουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για μια λύση δύο κρατών», προειδοποιούν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δεκαπέντε χωρών: Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σουηδία.

Σύμφωνα με τους ΥΠΕΞ, «οι ισραηλινοί οικισμοί συνιστούν ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εμποδίζουν μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Αυτή η ευρωπαϊκή θέση ήρθε κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τζενίν, σε ένα φόντο επίμονης βίας. Η έγκριση της ανέγερσης νέων κατοικιών ανακοινώθηκε την επομένη του θανάτου της δημοσιογράφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version