Site icon NewsIT

Ισραήλ: «Νεκροί ακόμα δύο διοικητές της Χεζμπολάχ» – Αυξάνονται οι απώλειες από τις συγκρούσεις στο Λίβανο

10.10.2024 | 14:35
Ισραήλ: «Νεκροί ακόμα δύο διοικητές της Χεζμπολάχ» – Αυξάνονται οι απώλειες από τις συγκρούσεις στο Λίβανο

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, βρίσκονται «στο κόκκινο» με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ το η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει τα αντίποινα που θα εξαπολύσει κατά του Ιράν.

Χθες Τετάρτη (09.20.2024) ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός του Λιβάνου, όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει κρίσιμη, αφού η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε σήμερα (10.10.2024) ακόμα ένα μπαράζ με περίπου 40 ρουκέτες, ενώ ακόμα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, τονίζοντας ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ισραηλινών στρατευμάτων.

REUTERS/Ammar Awad

Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα (10.10.2024) ότι ο έφεδρος αξιωματικός Ρόνι Γκανιζάτε σκοτώθηκε κατά την διάρκεια συγκρούσεων στο νότιο Λίβανο ενώ οι δυνάμεις αεράμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν ένα drone πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, δημοσιεύοντας σχετικά πλάνα.

Επιπρόσθετα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε και εξόντωσε τον Αντάμ Τζαχούτ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ στη Συρία, ο οποίος «μετέφερε πληροφορίες που συγκέντρωνε για το συριακό μέτωπο, ώστε να οργανώνονται επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ στο Γκολάν».

Στη συνέχεια δημοσίευσαν πλάνα από την επιχείρηση εξουδετέρωσης ακόμα δύο στελεχών της Χεζμπολάχ, τον περιφερειακό διοικητή Αχμάντ Μουσταφά Αλί και τον Μουχάμαντ Αλί Χαμαντά, ο οποίος διοικούσε και συντόνιζε τις πυραυλικές επιθέσεις με στόχο την ισραηλινό πόλη Κιριάτ Σμονά.

Την ίδια στιγμή, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι γίνονται εκ νέους επαφές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας, καθώς αυξάνονται οι νεκροί από τις συγκρούσεις.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μικάτι επεσήμανε ότι «γίνονται επαφές μεταξύ των ΗΠΑ Και της Γαλλίας με στόχο της αναβίωση της διακήρυξης εκεχειρίας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να επαναληφθεί η αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες ζήτησαν εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μια έκκληση την οποία απέρριψε το Ισραήλ.

Πέντε υγειονομικοί του Λιβάνου νεκροί

Από την πλευρά του Λιβάνου, υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες (09.10.2024) ότι πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ μάλιστα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση εναντίον διασωστών και εργαζομένων σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ αψήφησε για άλλη μια φορά το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές συμβάσεις.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο, οι οποίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν στόχο να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στις εστίες τους, από όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω των πυραύλων και των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version