Site icon NewsIT

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ακύρωσε ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ για να μιλήσει ο ίδιος με Μπάιντεν για το Ιράν

08.10.2024 | 21:50
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ακύρωσε ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ για να μιλήσει ο ίδιος με Μπάιντεν για το Ιράν

Συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Διπλωματικό θρίλερ πριν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Ακυρώνεται το ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Το Ισραήλ ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (08.10.2024) το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ακυρώνεται το προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα, είχε υπάρξει έντονο παρασκήνιο γύρω από το ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ με τα ισραηλινά ΜΜΕ να λένε ότι λίγο πριν την αναχώρηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε τη διαφωνία του, θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση να προηγηθεί η δική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Το ισραηλινό Channel 12 είχε μεταδώσει ότι ο Νετανιάχου θέλει πρώτα το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την προγραμματισμένη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.

Σημειώνεται ότι ο Γκάλαντ επρόκειτο την Τετάρτη (09.10.2024) να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Νετανιάχου μίλησε με τον Γκάλαντ την Τρίτη το απόγευμα και είπε ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με τη μονοήμερη επίσκεψη, κατά την οποία ο υπουργός Άμυνας σχεδίαζε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν την σχεδιαζόμενη αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον», είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις. Η Σαμπρίνα Σινγκ είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς αναφορικά με αυτήν την «απάντηση». «Δεν θα κάνω εικασίες για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει», πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να απευθύνει πρόσκληση στον Λευκό Οίκο στον Νετανιάχου από τότε που επανεξελέγη πέρυσι, λόγω των ανησυχιών για τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική δικαστική μεταρρύθμιση και την ατζέντα που σχετίζεται με τη Δυτική Όχθη.

Η δημόσια αντιπαράθεση Νετανιάχου – Γκάλαντ δεν είναι κάτι νέο. Οι δύο άνδρες διαφωνούν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή, όπως η χερσαία επίθεση που διέταξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον Λίβανο, ωστόσο διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του, κυρίως λόγω της υψηλής δημοφιλίας του.

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version