Κυριακή, 6 Οκτ.
26oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο τελευταίος DJ του Nova Festival περιγράφει το αιματοκύλισμα της Χαμάς πριν 1 χρόνο

Ισραήλ: Ο τελευταίος DJ του Nova Festival περιγράφει το αιματοκύλισμα της Χαμάς πριν 1 χρόνο

Ένας χρόνος «κλείνει» αύριο από τότε που τρομοκράτες της Χαμάς σκόρπισαν τον τρόμο σκοτώνοντας περίπου 1200 άτομα στο Nova Festival που γινόταν στο Ισραήλ

Ο Yarin Ilovich, είναι επιζών και ο τελευταίος DJ που έπαιξε στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο Ισραήλ πριν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Ο «Artifex» όπως είναι το ψευδώνυμό του περιέγραψε σε πρόσφατη συνέντευξή του το πως βίωσε την επίθεση της Χαμάς από την ώρα που η μουσική διακόπηκε και οι φωνές χιλιάδων νέων σιώπησαν για πάντα.

«Ήταν ακόμα σκοτάδι», θυμάται τη στιγμή που άρχισε να κλείνει το τηλέφωνο. 5:35 π.μ. Η τέλεια στιγμή για τον DJ. Λίγο αργότερα άρχισε σιγά σιγά να ανατέλλει ο ήλιος  και λεπτό προς λεπτό ο ουρανός έλαμπε λίγο. «Αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή ενός πάρτι psytrance», λέει ο Ilovich.

«Αυτή η αλλαγή από το σκοτάδι στο φως. Υπάρχει κάτι μυστήριο σε αυτό. Πραγματικά κοιτάτε ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά. Βλέπετε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων στην πίστα. Δημιουργεί μια ιδιαίτερη ενέργεια, είναι μια γεμάτη στιγμή», τονίζει.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yarin Ilovich | Artifex | HOMmega Records (@artifex_music)

Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες γιόρτασαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου στη μέση ενός ερημικού τοπίου σε ψυχεδελικούς ρυθμούς. Μια πολύχρωμη σκηνή απλώθηκε πάνω από την πίστα, ο χώρος ήταν περίτεχνα διακοσμημένος, πολλοί επισκέπτες είχαν ευφάνταστο μακιγιάζ, φορούσαν εντυπωσιακά κοσμήματα με τα τατουάζ τους να φαίνονται και αρκετοί έπαιρναν ναρκωτικά που διεγύρουν το μυαλό.

Ο χώρος του φεστιβάλ πρέπει να φαίνεται σαν ένας μαγικός κόσμος. Μια εναλλακτική πραγματικότητα, ακόμα και τότε. Το μέρος απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το φράχτη των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας .

Ο Yarin Ilovich δεν παρατήρησε τίποτα από τους πρώτους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ λίγα λεπτά πριν τις έξι και μισή. Επίσης, δεν αντέδρασε όταν μερικοί πάρτι εντόπισαν αλεξιπτωτιστές να κατευθύνονται προς αυτούς από την κατεύθυνση της Γάζας. Συγκεντρώθηκε αποκλειστικά στη μουσική, στο σωστό ρυθμό. «Ως DJ είσαι γεμάτος αδρεναλίνη, το μόνο που νιώθεις είναι το πλήθος να χορεύει στη μουσική σου».

«We will dance again»

Ο Γιαρίν Ίλοβιτς κατάφερε μαζί με μερικούς φίλους να φθάσει στο κιμπούτς Ρεΐμ ,όπου μια χούφτα αστυνομικοί προσπαθούσαν να αντισταθούν στην επίθεση των παλαιστίνιων ισλαμιστών. «Έμοιαζε με βιβλική καταστροφή», θυμάται ο ισραηλινός DJ μιλώντας στην DW. «Παντού στο διάβα μας υπήρχαν καμένα οχήματα και διάσπαρτα πτώματα. Γύρω μας μόνο νεκροί και έρημος».

Τους πρώτους μήνες μετά την επίθεση, ο DJ Artifex πήγαινε κάθε εβδομάδα σε ψυχοθεραπευτή για να μπορέσει να διαχειριστεί τα ψυχικά τραύματα που άφησαν πίσω τους οι σοκαριστικές εμπειρίες. Όμως η καλύτερη θεραπεία για εκείνον ήταν η μουσική. Όπως λέει ο ίδιος, η μουσική είναι το «ασφαλές λιμάνι» του. Εκεί όπου αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένος.

«Θα ξαναχορέψουμε», είναι το σύνθημα των επιζώντων της σφαγής. Στέλνουν έτσι το μήνυμα ότι δεν ηττήθηκαν, ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα να τους στερήσει την πίστη σε έναν μαγικό, διαφορετικό κόσμο. Δυστυχώς όμως δεν καταφέρνουν όλοι οι επιζώντες να διαχειριστούν με τόσο θετικό τρόπο την τραγωδία που έζησαν.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yarin Ilovich | Artifex | HOMmega Records (@artifex_music)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yarin Ilovich | Artifex | HOMmega Records (@artifex_music)

Παίζει το ίδιο σετ για τους επιζώντες

Ο DJ Artifex έχει παίξει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες για την αποκαλούμενη «Φυλή της Nova». Έτσι αυτοαποκαλούνται εδώ και χρόνια οι φίλοι των πάρτι Supernova. Σήμερα η «Φυλή» είναι μια ομάδα επιζώντων που συναντιέται τακτικά μετά τις 7 Οκτωβρίου για να θρηνήσει, να μιλήσει και να θεραπεύσει μαζί το σώμα και το πνεύμα με γιόγκα, διαλογισμό και μουσική.

Ο DJ Artifex δεν παίζει απλώς psytrance μουσική για του οπαδούς της Nova. Ξανά και ξανά, παίζει το ίδιο ακριβώς σετ που διέκοψε στις 6.29 π.μ. στις 7 Οκτωβρίου. «Για πολλούς ανθρώπους είναι σημαντικό να με ακούσουν να ολοκληρώνω το πρόγραμμα χωρίς να διακόπτω στη μέση. Μου λένε ότι αν μπορούν να με ακούσουν χωρίς τον θόρυβο των ρουκετών, είναι σε θέση να κλείσουν το κεφάλαιο που έχασκε στην ψυχή τους.». Οπότε η μουσική ολοκληρώνεται με τον τρόπο που έπρεπε να έχει τελειώσει, σε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις