Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, θέλησε να «συγχαρεί» με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο τον Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος αναδείχθηκε σήμερα (29.10.2024) ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ.
Μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα από επίθεση που εξαπέλυσαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, η Χεζμπολάχ απέκτησε σήμερα νέο ηγέτη και ο Γιόαβ Γκάλαντ του «ευχήθηκε» για τα νέα καθήκοντα.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έκανε ανάρτηση στο «Χ» δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του Ναΐμ Κασέμ, την οποία σχολίασε: «Προσωρινός διορισμός. Δεν θα κρατήσει για πολύ».
Temporary appointment.
— יואב גלנט – Yoav Gallant (@yoavgallant) October 29, 2024
Not for long. pic.twitter.com/ONu0GveApi
Οι «ευχές» των Ισραηλινών
Με τον τρόπο αυτό ο Γκάλαντ θέλει προφανώς να δείξει πως η σύρραξη με την Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα στέλνει και «μήνυμα» στην ηγεσία της φιλοϊρανικής ισλαμιστικής οργάνωσης ότι το «μακρύ χέρι» του Ισραήλ μπορεί να φτάσει παντού.
Στον επίσημο αραβικό λογαριασμό της στο X, η ισραηλινή κυβέρνηση είπε: «Η θητεία του σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι η συντομότερη στην ιστορία αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, αν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του Χασάν Νασράλα και Χάσεμ Σαφιεντίν».
«Δεν υπάρχει λύση στον Λίβανο εκτός από την εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης ως στρατιωτικής δύναμης», έγραψε. Ανάλογη στάση είχε τηρήσει ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας και μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.
Νέος στόχος για τους IDF
Η «εξόντωση» πάντως του Ναΐμ Κασέμ ίσως δεν θα είναι τόσο «εύκολη» όσο του προκατόχου του στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Πληροφορίες, που είναι αδύνατον να μην γνωρίζει ο Γιόαβ Γκάλαντ, αναφέρουν ότι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ βρίσκεται στην Τεχεράνη και όχι στην Βηρυτό, που αυτή την περίοδο βομβαρδίζεται συστηματικά από το Ισραήλ.
Βέβαια από την άλλη ίσως κάπως έτσι αισθανόταν ασφαλής και ο Ισμαήλ Χανίγιε, που βρήκε τραγικό θάνατο από στοχευμένο χτύπημα και μάλιστα σε οίκημα των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη. Αν και το Ισραήλ ποτέ δεν παραδέχθηκε την πατρότητα του χτυπήματος, τόσο το Ιράν, όσο και Χαμάς θεωρούν υπεύθυνη για την εξόντωση του Χανίγιε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Τελ Αβίβ.