Site icon NewsIT

Ισραήλ: Οι δραματικές τελευταίες στιγμές των 6 νεκρών ομήρων – «Από αύριο η χώρα θα τρέμει», λένε οι οικογένειές τους

01.09.2024 | 14:38
Ισραήλ: Οι δραματικές τελευταίες στιγμές των 6 νεκρών ομήρων – «Από αύριο η χώρα θα τρέμει», λένε οι οικογένειές τους

Καζάνι που βράζει είναι το εσωτερικό του Ισραήλ, μετά από την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι εντόπισε τα πτώματα έξι ομήρων στη Γάζα

Τα πτώματα των έξι ομήρων που κρατούνταν από την Χαμάς, εντοπίστηκαν ξημερώματα Κυριακής (01.09.2024) από τις δυνάμεις του Ισραήλ, σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους -ηλικίας 23 έως 32 ετών- συνελήφθησαν στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστηρίζει πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Ενεδικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, είναι και η ανακοίνωση από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο καλεί σε «σαρωτικές διαδηλώσεις».

«Από αύριο η χώρα θα τρέμει» 

«Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε τους ομήρους. Αυτό είναι πλέον γεγονός», αναφέρει το Φόρουμ σε μια “δραματική”, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο, ανακοίνωση με την οποία καλεί το κοινό να προετοιμαστεί για την πραγματοποίηση σαρωτικών διαδηλώσεων αύριο.

«Από αύριο, η χώρα θα τρέμει. Καλούμε το κοινό να προετοιμαστεί. Η χώρα θα ακινητοποιηθεί. Η εγκατάλειψη έχει τελειώσει».

Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις (εστιατόρια κ.α.) ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «για την αποτυχία της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» και ενθαρρύνουν το κοινό να βγει στους δρόμους, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Το Ισραηλινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο εκπροσωπεί τους περισσότερους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έχουν προσχωρήσει στις εκκλήσεις του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων για γενική απεργία μετά την ανάσυρση των σορών έξι δολοφονημένων ομήρων από τη Γάζα.

«Οι φίλοι σου πάλεψαν για να σε φέρουν πίσω ζωντανή»

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι συγγενείς των νεκρών ομήρων, οι οποίοι εκφράζουν τη θλίψη για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά και την οργή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το αποχαιρετιστήριο μήνημα του Gil Dickmann, ξάδελφος της δολοφονημένης ομήρου Carmel Gat, ο οποίος της ζητά συγγνώμη για την αποτυχία του να την φέρει πίσω στην πατρίδα ζωντανή.

«Μακάρι να μας έβλεπες και να μας άκουγες. Μακάρι, παρόλο που είδες με τα μάτια σου τη φρικτή δολοφονία της μητέρας σου Kinneret, να ανακάλυπτες ότι ο πατέρας σου Eshel, τα αδέλφια σου Alon και Or, ο γαμπρός σου Yarden και η ανιψιά σου Gefen επέζησαν. Μακάρι να έβλεπες πώς οι φίλοι σου πάλεψαν για να σε φέρουν πίσω ζωντανή», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

«Μακάρι να μην άκουγες τον πρωθυπουργό να λέει ότι θεωρεί τον “Διάδρομο της Φιλαδέλφειας” πιο σημαντικό από τη ζωή σου και τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων. Μπορώ μόνο να φανταστώ πώς αυτό σε γέμισε οργή», λέει

Ο Ντίκμαν εύχεται στη μνήμη της να διαμαρτυρηθούν απόψε χιλιάδες άνθρωποι, «όπως θα έκανες εσύ», και ελπίζει ότι με μια συμφωνία θα σωθούν και άλλοι όμηροι.

Το Times of Israel σκιαγραφεί το προφίλ των έξι αδικοχαμένων ομήρων:

Hersh Goldberg-Polin

Το βράδυ πριν ο 23χρονος ισραηλινοαμερικανός πολίτης Hersh Goldberg-Polin τεθεί σε ομηρία από τη Χαμάς, στο μοιραίο μουσικό φεστιβάλ Supernova, δείπνησε με την οικογένειά του και στη συνέχεια έφυγε στις 11 το βράδυ για να πάει για κάμπινγκ.

Η μητέρα του, Rachel Goldberg, άκουσε για τελευταία φορά από τον Hersh νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν ο γιος της έστειλε δύο μηνύματα στο WhatsApp, το ένα λέγοντας στους γονείς του ότι τους αγαπούσε και το άλλο λέγοντας «Λυπάμαι».

Αφού μίλησαν με αρκετούς από τους στενούς φίλους του Hersh, κατάφεραν να καταλάβουν ότι ο Hersh και ο καλύτερός του φίλος, ο Aner Shapira, πήγαν στο rave party.

Οι δύο τους εθεάθησαν για τελευταία φορά σε ένα κατάμεστο καταφύγιο στο πεδίο, γεμάτο με ανθρώπους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την επίθεση της Χαμάς στο πάρτι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Το χέρι του Goldberg-Polin ακρωτηριάστηκε από τον αγκώνα, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς έριξαν χειροβομβίδες στο καταφύγιο. Ο Shapira πέταξε τουλάχιστον μισή ντουζίνα χειροβομβίδες πίσω από το καταφύγιο πριν σκοτωθεί.

Ο Goldberg-Polin εθεάθη ζωντανός σε βίντεο που κυκλοφόρησαν οι τρομοκράτες τον Απρίλιο.

Οι γονείς του είχαν κάνει σημαντική εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, συναντώντας συχνά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους αξιωματούχους.

«Με ραγισμένες καρδιές, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είναι συντετριμμένη που ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου τους γιου και αδελφού, Χερς», ανέφερε η δήλωση της οικογένειάς του και προσθέτει: «Η οικογένεια σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας και ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωση η οικογένεια του 23χρονου.

Carmel Gat

Η άτυχη 40χρονη Carmel Gat, εργαζόταν ως εργοθεραπεύτρια στο  Τελ Αβίβ, επισκεπτόταν τους γονείς της στο Kibbutz Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν, σκοτώνοντας τη μητέρα της, Kinneret. Η Gat αιχμαλωτίστηκε, όπως και ο αδελφός της Alon, η κουνιάδα της Yarden Roman-Gat και η ανιψιά της Geffen, που επίσης επισκέπτονταν.

Ο Alon και η τρίχρονη κόρη του, Geffen, κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους στις 7 Οκτωβρίου και παρέμειναν ελεύθεροι. Η σύζυγός του Yarden, 36 ετών, επίσης δραπέτευσε αρχικά αλλά συνελήφθη εκ νέου. Κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα και απελευθερώθηκε στις 29 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας.

Με την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι η Καρμέλ ήταν ζωντανή και κρατούνταν αιχμάλωτη μαζί με κάποια παιδιά και έκανε γιόγκα μια φορά την ημέρα μαζί τους.

Alex Lubnov

Ο 32χρονος Alex Lubnov, ήταν μπάρμαν στο πάρτι της Nova.

Κατά τη στιγμή της επίθεσης, η σύζυγός του Michal ήταν πέντε μηνών έγκυος. Έκτοτε έχει γεννήσει. Το ζευγάρι έχει επίσης ένα παιδί δύο ετών. Η νεαρή οικογένεια ζει στο Άσκελον, όπου ο Άλεξ φρόντιζε τους γονείς του, οι οποίοι έχουν και οι δύο σωματικές αναπηρίες.

«Είναι ο τύπος που ανησυχεί για όλους τους άλλους», έγραψε ένας φίλος.

Eden Yerushalmi

Η Eden Yerushalmi, από το Τελ Αβίβ, διασκέδαζε και εκείνη στο μουσικό φεστιβάλ Supernova με μια ομάδα φίλων.

Όταν οι τρομοκράτες επιτέθηκαν , τηλεφώνησε στη μεγαλύτερη αδελφή της, τη Shani, η οποία έμεινε στο τηλέφωνο μαζί της για ώρες, μαζί με τη μικρότερη αδελφή τους, τη May.

Ήταν στη γραμμή με την Yerushalmi όταν η 24χρονη κρύφτηκε σε ένα αυτοκίνητο με φίλους που είχαν δολοφονηθεί, προσποιούμενη ότι ήταν νεκρή. Παρέμειναν στη γραμμή όταν πήγε να κρυφτεί σε αγκαθωτούς θάμνους. Της υπενθύμιζαν να αναπνέει.

Για τέσσερις ώρες, οι τρεις αδελφές ήταν μαζί στο τηλέφωνο, μέχρι που άκουσαν πυροβολισμούς και η Yerushalmi φώναξε: «Shani, με έπιασαν!». Μετά από αυτό, το τηλέφωνο έσβησε.

Or Danino

Ο 25χρονος αρχιλοχίας Ori Danino, βρισκόταν και εκείνος ως θαμώνας στο φεστιβάλ, όπου αρχικά γλίτωσε από την επίθεση, αλλά επέστρεψε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει άλλους.

Ο Danino και ένας φίλος του έφυγαν από το πάρτι με ξεχωριστά οχήματα, γεμίζοντας τα αυτοκίνητα με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από το φονικό ξέσπασμα της Χαμάς.

Κάποια στιγμή, ο Danino ζήτησε από τον φίλο του τον αριθμό τηλεφώνου των ανθρώπων που μόλις είχαν γνωρίσει στο πάρτι, λέγοντάς του ότι θα επέστρεφε για να τους σώσει – τα αδέλφια Itay Regev και Maya Regev και τον Omer Shem-Tov.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο φίλος του Danino άκουσε νέα του.

Ο Danino προέρχεται από μια υπερορθόδοξη οικογένεια στην Ιερουσαλήμ. Ήταν αρραβωνιασμένος για να παντρευτεί τη Liel.

Ο αδελφός του δήλωσε μετά την τραγική εξέλιξη: «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να κάνω κάτι».

Almog Sarusi

Ο 27χρονος Almog Sarusi, ήταν στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ Nova με τη φίλη του, Shahar Gindi, φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ariel. Το πτώμα του Shahar βρέθηκε αργότερα.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ο Sarusi είχε μείνει για να προσπαθήσει να βοηθήσει τη Shahar αφού τραυματίστηκε, οπότε και απήχθη.

Του άρεσε να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα με την κιθάρα του. «Ένας τύπος γεμάτος ζωή και φως», ανέφερε το κανάλι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version