Site icon NewsIT

Ισραήλ: Πάνω από 20 αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Χασάν Νασράλα

29.09.2024 | 17:46
Ισραήλ: Πάνω από 20 αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Χασάν Νασράλα

A view shows the damage at the site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah on Friday, in Beirut's southern suburbs, Lebanon, September 29, 2024. REUTERS/Ahmad Al-Kerdi

Την εξόντωση πάνω από 20 αξιωματούχων της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Ισραήλ στο χτύπημα στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή στον Χασάν Νασράλα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός του Ισραήλ «περισσότεροι από 20 άλλοι τρομοκράτες« της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στην επίθεση της Παρασκευής (27/09/2024) στο αρχηγείο της οργάνωσης στα προάστια της Βηρυτού στον Λιβανο.

«Περισσότεροι από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν», ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατός.

Στο μεταξύ σε επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της σουνιτικής οργάνωσης Τζαμά’α Ισλαμίγια, τον Μοχάμαντ Νταχρούτζ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια του περασμένου έτους και το Ισραήλ έχει διενεργήσει πλήγματα στο παρελθόν θέτοντας στο στόχαστρο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Νέα επίθεση την Κυριακή (29/09/2024) στη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα πλήγμα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από πολλούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες σε στόχους του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος στον Λίβανο.

Ο στρατός “πραγματοποίησε πλήγμα ακριβείας στην Νταχίγια (αραβική ονομασία του προαστίου) στη Βηρυτό. Οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν”. ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, πηγή ασφαλείας του Λιβάνου έκανε σήμερα λόγο για ένα νέο αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ανταποκριτές του AFP άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

“Σφοδρή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά καταδιωκτικά” έπληξε “τη ζώνη περιοχή ανάμεσα στην Τσίγια κα την Γκομπέιρι στα νότια προάστια της Βηρυτού”, μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ANI).

Πρόσθεσε πως ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο του πλήγματος.
Αυτόπτης μάρτυρας στην Γκομπέιρι δήλωσε στο AFP πως είδε ένα κτήριο να καταρρέει αφού επλήγη από βλήμα.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (29/09/2024)

“Ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους”, που θα ισοδυναμούσε με το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου και “θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία του Λιβάνου”, είπε.

Ο Μικάτι είπε ακόμη ότι η χώρα του δεν έχει “άλλη επιλογή από τη διπλωματική επιλογή”, απαντώντας σε ερώτηση για τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τεθεί τέλος στην κλιμάκωση του Ισραήλ εναντίον της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπλάχ του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Όμως το Ισραήλ εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί οδήγησαν επίσης στον εκτοπισμό σχεδόν 120.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων βρήκε καταφύγιο στη Βηρυτό, σε επισφαλείς συνθήκες, και ορισμένοι εκφράζουν φόβους πως οι μαζικές αυτές μετακινήσεις απειλούν την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις κοινότητες των σουνιτών, των χριστιανών, των σιιτών και των δρούζων του Λιβάνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version