Πέμπτη, 12 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ισραήλ: Παραιτείται ο επικεφαλής της Unit 8200, μονάδας της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών του στρατού

Ισραήλ: Παραιτείται ο επικεφαλής της Unit 8200, μονάδας της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών του στρατού
REUTERS

Ο επικεφαλής επίλεκτης μονάδας της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών του στρατού του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παραιτείται σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς.

«Ο διοικητής της μονάδας 8200, ο ταξίαρχος Γιόσι Σαριέλ, ενημέρωσε τους ανωτέρους του για την πρόθεσή του να παραιτηθεί», αναφέρει ανακοίνωση του στρατού. Ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα (12.09.2024) την παραίτησή του, στον απόηχο της αποτυχίας της υπηρεσίας του να εμποδίσει την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η μονάδα αυτή είναι αρμόδια να αποκωδικοποιεί και να αναλύει τις πληροφορίες που λαμβάνει από την υπηρεσία πληροφοριών.

Η υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (Aman), που κατηγορείται για την αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου, γνώρισε πρωτοφανή κρίση και ο διοικητής της, ο στρατηγός Ααρον Χαλίβα, ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού που παραιτήθηκε, τον Απρίλιο του 2024.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει τότε ότι ο στρατηγός Χαλίβα είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του επικαλούμενος την «ευθύνη» του για την αποτυχία της υπηρεσίας του να εμποδίσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το γενικό επιτελείο είχε δεχθεί ο Χαλίβα «να συνταξιοδοτηθεί μόλις διοριστεί ο διάδοχός του», σύμφωνα με τον στρατό.

Σε αντίγραφο της επιστολής του στρατηγού Σαριέλ που δημοσίευσαν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο αξιωματικός ζητεί «συγγνώμη που δεν εκπλήρωσε την αποστολή που μου ανατέθηκε» στις 7 Οκτωβρίου.

Τον Ιούνιο, η δημόσια τηλεόραση Kan αποκάλυψε την ύπαρξη μιας έκθεσης της μονάδας 8200 της 19ης Σεπτεμβρίου που περιγράφει λεπτομερώς την εκπαίδευση των επίλεκτων μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος για να κάνουν επιδρομές κατά στρατιωτικών θέσεων και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν η Χαμάς εξαπολύσει την πολύνεκρη επίθεσή της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται πεισματικά να συσταθεί επίσημη εξεταστική επιτροπή για την 7η Οκτωβρίου πριν τελειώσει ο πόλεμος που συνεχίζεται στη Γάζα.

Η επίθεση της Χαμάς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα, την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν ως όμηροι στις 7 Οκτωβρίου, 97 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί όπως διαπίστωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τουλάχιστον 41.118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ που κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για το έδαφος αυτό. Παρότι το υπουργείο δεν αναφέρει λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των αμάχων και των μαχητών που σκοτώθηκαν, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και ανήλικοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις