Η κοινοβουλευτική επιτροπή του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα πρόταση για την αποπομπή ενός βουλευτή, λόγω της υποστήριξης που εξέφρασε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στην Λωρίδα της Γάζας.
Η ψηφοφορία για την αποπομπή του Οφέρ Κασίφ, του κομμουνιστικού κόμματος Χαντάς που συμμετέχει σε κοινή λίστα με το αριστερό αραβικό κόμμα Ταάλ, θα διεξαχθεί πλέον στην ολομέλεια του κοινοβουλίου του Ισραήλ.. Απαιτούνται 90 ψήφοι σε σύνολο 120 μελών της Βουλής για να εγκριθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία. Στην απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Δικαστήριο προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από όλο το πολιτικό φάσμα στο Ισραήλ και ο Κασίφ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για προδοσία λόγω της υποστήριξης στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Ακόμα κι αν η Κνεσέτ εγκρίνει την αποβολή του Κασίφ, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ωστόσο, η υπόθεση αναδεικνύει την αντίδραση του Ισραήλ στις κατηγορίες περί γενοκτονίας, τις οποίες ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαρακτήρισε «αποτρόπαιες και παράλογες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μια διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής της Κνεσέτ για το θέμα, που διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα, μέλη του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξαν ύβρεις με υποστηρικτές του Κασίφ, οι οποίοι χαρακτήρισαν την πρόταση αποπομπής του βουλευτή αντιδημοκρατική.
Σε επικοινωνία με το Reuters, ο Κασίφ αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, αλλά μια ανακοίνωση του προέδρου του κόμματός του χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Νετανιάχου κατά του βουλευτή «πραξικόπημα».
Σε συνέντευξή του στο αριστερό περιοδικό Democracy Now αυτόν τον μήνα, ο Κασίφ χαρακτήρισε ψευδείς τις εις βάρος του κατηγορίες ότι υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την οποία καταδίκασε ως «σφαγή», εντούτοις εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον πόλεμο παραμένει υψηλή εντός της ισραηλινής κοινωνίας, που παραμένει βαθιά πληγωμένη από τη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση, ένας πόλεμος με αδιάκοπους βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα σχεδόν 27.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Αυτή η αντίδραση του Ισραήλ έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική κατά του εβραϊκού κράτους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ακόμη και από τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.