Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Ισραήλ: «Σανίδα σωτηρίας» για τον Νετανιάχου η παραμονή στην πολιτική σκηνή – Αβέβαιο το μέλλον του

Ισραήλ: «Σανίδα σωτηρίας» για τον Νετανιάχου η παραμονή στην πολιτική σκηνή – Αβέβαιο το μέλλον του
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια έχασε τον «θρόνο» του, καθώς την Κυριακή (13/6) το κοινοβούλιο του Ισραήλ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Πλέον είναι βουλευτής και αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατηγορούμενος για διαφθορά και το μέλλον του είναι αβέβαιο.

«Θα επιστρέψουμε σύντομα!». Αυτό υποσχέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία. Οι δικαστικές διαμάχες όμως που έχει μπροστά του καθιστούν το μέλλον του αβέβαιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανενός είδους ασυλία, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί ή να αποσυρθεί κατά την διάρκεια της δίκης του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο 71χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου διατήρησε τις δραστηριότητές του ως επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγορούμενος από τον Μάιο 2020 για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας σε σειρά δικαστικών υποθέσεων.

Click4more: «Bibi Ciao!»: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Ιερουσαλήμ για την «πτώση» Νετανιάχου (pics)

Οι κατηγορίες και η ανάγκη της πολιτικής καριέρας

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορείται μεταξύ άλλων για αποδοχή δώρων (σαμπάνια, κοσμήματα, πούρα), για εξασφάλιση ευνοϊκής κάλυψης από την μεγαλύτερη ισραηλινή εφημερίδα, την Yediot Aharonot, και ευνοϊκή μεταχείριση μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών με τον ίδιο στόχο.

Για να γλιτώσει, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να εξασφαλίσει δικαστική ασυλία, επιχειρώντας να επηρεάσει, ακόμη και μέσω συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας τον περασμένο χρόνο, την ψήφιση ενός νόμου που θα τον προστάτευε ως πρωθυπουργό.

Στην αντιπολίτευση πλέον, ο Νετανιάχου δεν έχει μοχλό πίεσης για την αλλαγή των νόμων. Όμως, σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, διευθυντή του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ (IDI), κέντρου αναλύσεων της Ιερουσαλήμ, η επιδίωξή του να παραμείνει στην πολιτική συνδέεται με τις δικαστικές του περιπέτειες.

Το 1999, όταν έχασε για πρώτη φορά την εξουσία, ο Νετανιάχου αποσύρθηκε για κάποιο διάστημα από την πολιτική. Αυτήν την φορά, «κίνητρό του είναι να παραμείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτό πριν απ΄όλα συνδέεται με τις δικαστικές διώξεις εναντίον του».

«Θέλει να συνεχίσει να εμφανίζεται ως κατηγορούμενος που διαθέτει κάποια πολιτική εξουσία και μία πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Θεωρεί ότι αυτό του δίνει έναν μοχλό απέναντι στους δικαστές και στον γενικό εισαγγελέα», λέει ο Γιοχάναν Πλέσνερ.

Το ενδεχόμενο καταδίκης του 

Στο παρελθόν, πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν απειλήσει να περάσουν νόμο που θα εμποδίζει κάθε πρόσωπο που διώκεται δικαστικά να υπηρετεί ως πρωθυπουργός, ώστε να αποθαρρυνθεί κάθε επιθυμία του, ως αρχηγού του κόμματος Λικούντ, να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Εάν καταδικασθεί, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλείται με ποινή φυλάκισης δέκα ετών για διαφθορά και τριών ετών για απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει αθώος, έχει ήδη αποκλείσει δημόσια την προσφυγή σε «διαπραγμάτευση ποινής» με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής του, μία διαδικασία πολύ συνηθισμένη στο Ισραήλ.

Πρωθυπουργός ή όχι, η δίκη του ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Σε περίπτωση καταδίκης του, θα μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και, τέλος, παραμένει η δυνατότητα αίτησης προεδρικής χάριτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις