Site icon NewsIT

Ισραήλ: Βρετανικά αεροσκάφη απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

02.10.2024 | 18:51
Ισραήλ: Βρετανικά αεροσκάφη απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν

Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon μαζί με ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού ανέπτυξε χθες Τρίτη (01.10.2024) η Βρετανία, κατά την διάρκεια της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν με κάποιο στόχο.

Τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) αναπτύχθηκαν στην περιοχή με στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανέφερε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager έπαιξαν τον ρόλο τους στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύοντας την ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε το Λονδίνο.

Στην συνέχεια, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι «λόγω της φύσης αυτής της επίθεσης, τα βρετανικά αεροσκάφη δεν συνεπλάκησαν με οιουσδήποτε στόχους, αλλά έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη αποτροπή και στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Αναχώρησαν οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες από το Λίβανο

Το Ιράν εξαπέλυσε την Τρίτη ομοβρονία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης στον Λίβανο και το Ισραήλ δεσμεύθηκε να δώσει μια «οδυνηρή απάντηση» στον εχθρό του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της προκειμένου να βοηθήσει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Τρίτη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Στο μεταξύ, ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο αναχώρησε από τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος πρόσθεσε πως και άλλες πτήσεις προγραμματίζεται να αναχωρήσουν τις ερχόμενες ημέρες.

«Η πρώτη ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο έχει τώρα αναχωρήσει. Έχουμε κάνει διευθετήσεις για άλλη μία πτήση αύριο, και για επιπλέον πτήσεις τις ερχόμενες ημέρες όσο υπάρχει ζήτηση και είναι ασφαλές να το κάνουμε», ανέφερε ο Λάμι στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version