Site icon NewsIT

Ισραήλ: Υπερορθόδοξοι Εβραίοι εισέβαλαν στο στρατολογικό γραφείο για να σταματήσουν την επιστράτευση σπουδαστών

06.08.2024 | 16:25
Ισραήλ: Υπερορθόδοξοι Εβραίοι εισέβαλαν στο στρατολογικό γραφείο για να σταματήσουν την επιστράτευση σπουδαστών

05 August 2024, Israel, Tel Hashomer: Ultra orthodox Jews clash with the police at the entrance to Tel Hashomer, central recruitment center of Israeli Defence Forces. 05 August is the first recruitment day for the orthodox as Israeli court has decided. Photo by: Ilia Yefimovich/picture-alliance/dpa/AP Images

Δεν έχει τέλος η ένταση στο Ισραήλ. Αυτή τη φορά επεισόδιο προκάλεσαν οι Χαρεντί, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι που μπούκαραν σήμερα (06.08.2024) στο στρατολογικό γραφείο για να διαμαρτυρηθούν για την υποχρεωτική επιστράτευση σπουδαστών που φοιτούν σε εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γεσίβα).

Τα επεισόδια στο Ισραήλ δεν άργησαν να φανούν. Οι Εβραίοι εξτρεμιστές πήδηξαν τον φράκτη του στρατολογικού γραφείου με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να τους σταματήσουν με κάθε τρόπο.

Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν και χθες με την αστυνομία του Ισραήλ στο Τελ Χασομέρ, διαδηλώνοντας και πάλι για την υποχρεωτική στράτευση των υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υπερορθόδοξους Εβραίους και την αστυνομία, ήρθε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που αναγκάζει την κοινότητα να στρατεύεται υποχρεωτικά αν και μέχρι πρότινος εξαιρούνταν από τη διαδικασία.

«Η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες», είχε ανακοινώσει ο γενικός εισαγγελέας στα τέλη του Ιουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version