Κόσμος

Σκωτία: Η χώρα του Γουίλιαμ Γουάλας και του… Χαϊλάντερ

Κάποτε ήταν καλυμμένη από παγετώνες. Μετά έγινε η ρωμαϊκή επαρχία Britannia μέχρι να έρθει ο Γουίλιαμ Γουάλας και ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Μια ανεξαρτησία για την οποία οι μισοί Σκώτοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν σήμερα στο δημοψήφισμα. Αυτή, είναι η ιστορία της Σκωτίας.

Σκωτία, στα Σκωτικά Γαελικά (μια από τις τρεις γλώσσες της χώρας) Άλμπα, είναι μια από τις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει έκταση 78.772 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχεδόν 6 εκατομμύρια πληθυσμό. Πρωτεύουσά της είναι το Εδιμβούργο και μεγαλύτερη πόλη η Γλασκώβη.

Οι κάτοικοί της είναι κυρίως Κέλτικης καταγωγής. Βρίσκεται βόρεια της Αγγλίας και χωρίζεται βασικά σε δυο περιοχές: τις ορεινές, τα Χάιλαντς (Highlands) όπου ζουν οι λεγόμενοι Χαϊλάντερς (ορεινοί) και τις πεδινές, Λόουλαντς (Lowlands) όπου ζουν οι Λόουλαντερς (πεδινοί).

Οι πρώτοι θεωρούν εαυτούς γνήσιους Σκωτσέζους, ενώ οι Λόουλαντερς που ζουν στο νότο κοντά στη Γλασκώβη και το Εδιμούργο έχουν περισσότερες επιρροές από τους Άγγλους.

Σύμβολο της Σκωτίας είναι ο μονόκερος και ο βασιλικός θυρεός που χρησιμοποιούνταν πριν το 1603 από τους βασιλείς απεικόνιζε ένα λιοντάρι ανάμεσα σε δυο μονόκερους. Πλέον, έχει δικό της θυρεό, ελαφρώς παραλλαγμένο από εκείνον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Κάστρο του Εδιμβούργου φυλάσσονται τα πετράδια του στέμματος και μετακινούνται μόνο σε ειδικές κρατικές περιστάσεις.
Οι Σκώτοι είναι παγκοσμίως γνωστοί για τα κιλτ τους. Κάθε κιλτ έχει και το… ταρτάν του, που είναι συγκεκριμένο είδος ραφής, το οποίο δηλώνει συγκεκριμένη φατρία.

Από τους παγετώνες στην Ενωτική Πράξη

Κάποτε, η Σκωτία ήταν καλυμμένη από παγετώνες. Μετά από εκείνη την περίοδο, οι πρώτες ομάδες φοιτητών έφτασαν στη Σκωτία πριν από 11.000. Η ιστορία της χώρας ουσιαστικά ξεκινά με την άφιξη των Ρωμαίων και την κατάληψη των σημερινών εδαφών της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Έτσι δημιουργήθηκε η ρωμαϊκή επαρχία Britannia.

Τα σημερινά σύνορα της Αγγλίας με τη Σκωτία διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του 13ου αιώνα. Πάντως, το βασίλειο των Πίκτων ήταν τελικά εκείνο που έγινε γνωστό ως Άλμπα ή Σκωτία.

Το 1286 ο Αλέξανδρος ο Γ’ της Σκωτίας και η εγγονή του Μαργαρίτα της Νορβηγίας πέθαναν και έτσι «έσπασε» η αλυσίδα της διαδοχής. Τότε η Αγγλία προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί, ο Εδουάρδος ο Α’ της Αγγλίας έστειλε τον Ιωάννη της Σκωτίας ως υπο-βασιλειά αλλά τα σχέδια της Αγγλίας για απόλυτη κυριαρχία στη Σκωτία δεν… ευοδώθηκαν. Ξέσπασε ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας (που συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα), με ήρωα τον Γουίλιαμ Γουάλας.

Ο Ροβέρτος Β’ ανέβηκε στο θρόνο και έτσι καθιερώθηκε η δυναστεία των Στιούαρτ, που τελείωσε με την… Ματωμένη Βασίλισα, Μαρία Στιούαρτ.

Η Αγγλία δεν ξέχασε ποτέ τα σχέδια για κυριαρχία στη Σκωτία. Το 1707, οι Άγλλοι απείλησαν τους Σκώτους με αποκλεισμό από το εμπόριο και πάγωμα της ελεύθερης διακίνησης στα σύνορα. Κάτι ανάλογο με ό,τι γίνεται τώρα δηλαδή.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης και της «γέννησης» του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι Σκώτοι δεν ξέχασαν επίσης ποτέ ότι στην ουσία ήθελαν να είναι ξεχωριστό κράτος. Είχαν μια κάποια αυτονομία και το 1998 η «μαμά» Αγγλία τους άφησε να έχουν και κοινοβούλιο. Έχουν επίσης δική τους εθνική ομάδα, ανεπίσημο εθνικό ύμνο (Flower of Scotland) και την πιο παλιά σημαία….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκωτία, ώρα μηδέν! Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα

Αλλάζει νόμισμα η Σκωτία; Θα ”κρατήσει” τη Βασίλισσα Ελισάβετ;

Ο Ομπάμα εύχεται να μην ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία μέσω… twitter

Δημοψήφισμα στη Σκωτία: Θα τσιγκουνευτούν το “ναι” οι Σκωτσέζοι;

Γη και ύδωρ στη Σκωτία για να μην ανεξαρτητοποιηθεί – Μπροστά το “ναι” σε νέα δημοσκόπηση

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα