Κόσμος

Ιστορίες από την κόλαση: «Στέρησε» το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς από τον αδερφό του Άσαντ και έμεινε 21 χρόνια στη φυλακή

Ιορδανός «εξαφανίστηκε» το 1986 και αποφυλακίστηκε με αμνησία και Λιβανέζος έμεινε 33 χρόνια στην φυλακή

Κάποιες ιστορίες είναι παλιές και κάποιες άλλες έγραψαν μόλις χθες (09/12/24) τον επίλογό τους στην Συρία της δυναστείας των Άσαντ.

Ο Αντνάν Κασάρ, έκανε το λάθος να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1993 και πέρασε 21 χρόνια στη φυλακή, όπου μαστιγωνόταν σχεδόν καθημερινά επειδή «στέρησε» το μετάλλιο από τον μεγαλύτερο αδελφό του μέχρι προχθές πρωθυπουργού της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, του Μπάσελ. Αποφυλακίστηκε το 2014. 

Ένας Ιορδανός μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του αφού πέρασε 38 χρόνια σε συριακές φυλακές κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη μνήμη του.

«Ο Οσάμα Μπασίρ Χασάν αλ-Μπατάιναχ εξαφανίστηκε σε ηλικία 18 ετών το 1986, και στη συνέχεια πέρασε 38 χρόνια σε φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με τους οικείους του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουφιάν αλ-Κοντάτ, εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μεταφέρθηκε από τη Δαμασκό στο συνοριακό πέρασμα Τζαμπέρ (με την Ιορδανία) όπου παραδόθηκε στους συνοριοφύλακες».

Βρέθηκε στη Συρία «αναίσθητος και με αμνησία και παραδόθηκε στα μέλη της οικογένειάς του σήμερα (10/12/24) το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Αραβικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ιορδανία (OADHJ) «ο αριθμός των Ιορδανών που κρατούνται σε συριακές φυλακές φθάνει τους 236, με την πλειονότητά τους να είναι σε αυτή της Σεντνάγια», κοντά στη Δαμασκό.

Πολλοί ξένοι κρατούνταν σε συριακές φυλακές, όπως ο Λιβανέζος Σουχέιλ Χαμάουι που επέστρεψε χθες στην πατρίδα του αφού πέρασε 33 χρόνια στις φυλακές του συριακού καθεστώτος.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή με την είσοδο στη Δαμασκό ανταρτών υπό τους ριζοσπάστες ισλαμιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), οι αντάρτες άνοιξαν τις φυλακές και άφησαν ελεύθερους τους κρατούμενους.

Από την έναρξη της εξέγερσης το 2011, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, πάνω από 100.000 άνθρωποι πέθαναν σε συριακές φυλακές, κυρίως λόγω βασανιστηρίων, όπως εκτίμησε το 2022 το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνταν στην Σεντνάγια, όπου οι φυλακισμένοι υποβάλλονταν σε τρομερά βασανιστήρια, από τους οποίους μόλις 6.000 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει χιλιάδες εκτελέσεις και καταγγέλλει «μια πραγματική πολιτική εξολόθρευσης» στη Σεντνάγια, κάνοντας λόγο για «σφαγείο ανθρώπων».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα