Η νέα αυτή ισχυρότατη μετασεισμική δόνηση σήμανε συναγερμό και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές και των ίδιων των διασωστών.
Ένα μωρό 23 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό μέσα από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Τζακμέλ, μια πόλη στη νότια Αϊτή, από γάλλους διασώστες, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός France Inter.
Το κοριτσάκι, το όνομα του οποίου είναι Ελίζαμπεθ, ανακαλύφθηκε σε μια κοιλότητα στα ερείπια και ανασύρθηκε έπειτα από πέντε ώρες προσπαθειών από τρεις ομάδες γάλλων διασωστών, σύμφωνα με έναν ειδικό απεσταλμένο του ραδιοσταθμού. Ο θείος του κοριτσιού διευκρίνισε πως το μωρό είναι μόλις 23 ημερών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα διεθνή σωστικά συνεργεία διέσωσαν συνολικά 121 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου.
Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα μια γυναίκα 60 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια καθεδρικού ναού στο Πορτ-ο-Πρενς. Οι διασώστες δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Όμως αυτό τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν την αναζήτηση για επιζώντες. Η γυναίκα είπε στους διασώστες ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι ζωντανοί στα συντρίμμια.
Η μεσήλικη Αϊτινή διασώθηκε από σωστικές ομάδας που απαρτίζουν Μεξικανοί και Γερμανοί, δήλωσε μέλος της Μεξικανικής ομάδας στο σημείο.
Λίγο αργότερα μια νεαρή Αϊτινή, 25 ετών, ανασύρθηκε από συνεργείο της γαλλικής οργάνωσης Διασώστες Χωρίς Σύνορα από τα συντρίμμια ενός σούπερ-μάρκετ ζωντανή και σε “καλή κατάσταση” .
Η νεαρή Οτελίν Λοσανά, που οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια μετά από εννέα ώρες, “είχε τις αισθήσεις της και ήταν σχετικά καλά”, είπε διασώστης. Συνάδελφοί του έκαναν λόγο περί “θαύματος”. Η γυναίκα μπορούσε να αναπνέει και να κάνει μερικές κινήσεις ενόσω βρισκόταν παγιδευμένη.
Ωστόσο ο Αμερικανικός στρατός προέβλεψε ότι το τέλος των ερευνών για επιζώντες “πλησιάζει”.
Προβλήματα στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλε χθες Τρίτη ότι απαγορεύθηκε επανειλημμένως σ’ ένα από τα αεροσκάφη της, που μετέφερε ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό για τα θύματα του σεισμού της Αϊτής, να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς.
Το μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε φάρμακα, χειρουργικά εφόδια και δυο μηχανήματα αιμοδιάλυσης, “απετράπη να προσγειωθεί τρεις φορές στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς από το βράδι της Κυριακής παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε η δυνατότητα να προσγειωθεί εκεί”, ανέφεραν οι MSF σε ανακοινωθέν τους.
“Το φορτίο των 12 τόνων περιλάμβανε μέρος του φορτίου προηγούμενου αεροσκάφους που μετέφερε συνολικά 40 τόνους εφόδια και εμποδίστηκε να προσγειωθεί το πρωί της Κυριακής”, ανέφερε το ανακοινωθέν της οργάνωσης.
“Από την 14η Ιανουαρίου, πέντε αεροσκάφη των MSF εξετράπησαν από τον αρχικό τους προορισμό στο Πορτ-ο-Πρενς στην Δομινικανή Δημοκρατία. Τα αεροσκάφη αυτά μετέφεραν συνολικά 85 τόνους ιατρικών και άλλων εφοδίων”.
Η ανακοίνωση των MSF δεν αναφέρεται στους λόγους που τα αεροσκάφη της οργάνωσης δεν επετράπη να προσγειωθούν ούτε ποιος τα απέτρεψε. Το αεροδρόμιο στο Πορτ-ο-Πρενς ελέγχεται πάντως από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Συντονιστής του νοσοκομείου Σοσκάλ των MSF στη Σιτέ Σολέιγ δήλωσε ότι “πέντε ασθενείς μας στο κέντρο υγείας Μαρτισάν πέθαναν λόγω της έλλειψης των ιατρικών εφοδίων που μετέφερε αυτό το αεροπλάνο”.
Πάνω από 700 μέλη του προσωπικού των MSF εργάζονται πυρετωδώς στην Αϊτή για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε σεισμοπαθείς στην και γύρω από την πρωτεύουσα.
Η διαχείριση των επιχειρήσεων διανομής βοήθειας στην Αϊτή μετά το σεισμό των 7 βαθμών προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον, ειδικά μετά την δήλωση του Γάλλου υπουργού Ανάπτυξης με την οποία κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διασαφηνίσουν το ρόλο των ΗΠΑ στην χώρα, τονίζοντας πως η προτεραιότητα είναι “να βοηθήσουμε την Αϊτή, όχι να την καταλάβουμε”. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε χθες Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως η χώρα του και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται πλήρως για την παροχή βοήθειας.