Site icon NewsIT
10:07 | 28.11.22

Ιταλία: Αγωνιώδεις έρευνες για τους αγνοούμενους στην Ίσκια – Άνθρωποι και σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες

Ιταλία: Αγωνιώδεις έρευνες για τους αγνοούμενους στην Ίσκια – Άνθρωποι και σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες
Newsit Newsroom

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Ιταλίας το νησί Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, όπου το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και δεκάδες αγνοούνται εξαιτίας κατολίσθησης που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές. Αγωνιώδεις οι προσπάθεις για να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

Επίκεντρο της τραγωδίας που συγκλονίζει την Ιταλία, η Κασαμίτσιολα, μια μικρή πόλη 8.000 κατοίκων, όπου σημειώθηκε η φονική κατολίσθηση. Ανάμεσα στους επτά νεκρούς, ένα νεογέννητο και δυο παιδιά.

Στο νησί Ίσκια, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Νάπολη, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, που σύμφωνα με τον νομάρχη της Νάπολης, Κλαούντιο Παλόμπα, είναι πέντε, συνεχίζονται χωρίς σταματημό!

Περισσότερα από 200 μέλη της Πολιτικής Προστασίας, αστυνομικοί και πολίτες αναζητούσαν και χθες αγνοούμενους, ενώ εκατοντάδες εθελοντές, με τη λάσπη ως τα γόνατα, προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Παντού υπάρχουν συντρίμμια, κουφάρια και υπολείμματα αυτοκινήτων και λεωφορείων που παρέσυρε η τεράστια κατολίσθηση, λάσπης και βράχων, ενώ μηχανήματα έργου προσπαθούσαν να ανοίξουν την πρόσβαση σε σπίτια, οχήματα, καταστήματα.

Οι συγκλονιστικές περιγραφές των κατοίκων

«Είναι μια κατάσταση που μας πονάει όλους (…) άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από το βουνό. Εδώ είναι νησί, κι ακόμα κι αν δεν γνωριζόμαστε στ’ αλήθεια όλοι, είναι σχεδόν σαν να γνωριζόμαστε», είπε ο Σαλβατόρε Λορίνι, 45 χρονών, που γεννήθηκε και ζει στην Ίσκια.

«Κατέβηκε το βουνό, καταστράφηκαν καταστήματα, οχήματα, ξενοδοχεία (…) το ίδιο πράγμα είχε ξαναγίνει πριν από εννιά χρόνια. Τώρα καθαρίζω το κατάστημα της πεθεράς μου», πρόσθεσε.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και πρόληψης, «διότι η φύση είναι η φύση, είχε γίνει κι ο σεισμός, αλλά λίγη πρόληψη θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές», πρόσθεσε ο 45χρονος κάτοικος της Ίσκια.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Αν μπορούσα, θα έφευγα από την Κασαμίτσιολα, πλέον το βρίσκω δύσκολο να ζω εδώ. Παρ’ ότι πρέπει να πω πως το σπίτι μου άντεξε τον σεισμό», είπε άλλη κάτοικος του νησιού, η Μαρία Γιάκονο, προσθέτοντας πως η καταστροφή της «ραγίζει την καρδιά».

«Προσεύχομαι για τα θύματα, για αυτούς που υποφέρουν, για όλους όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Γιατί κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται συχνά στην Ιταλία έπειτα από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις ή σφοδρές βροχοπτώσεις. Το μέτρο επιτρέπει τις ταχείες διαδικασίες για την κινητοποίηση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να γίνονται εσπευσμένες επεμβάσεις ή για να δημιουργούνται άμεσα δομές φιλοξενίας.

Η Κασαμίτσιολα είναι μια μικρή πόλη 8.000 κατοίκων στο νησί Ίσκια κοντά στο Κάπρι. Είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Είχε χτυπηθεί το 2017 από σεισμό ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Η εν λόγω πόλη είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από πολύ ισχυρότερο σεισμό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τι προκάλεσε την τρομακτική κατολίσθηση

Ο Τομάζο Μοραμάρκο, διευθυντής του Ινστιτούτου υδρογεωλογικής έρευνας και προστασίας, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI για τα αίτια της τραγωδίας. «Στην Ίσκια η αστικοποίηση κατέστρεψε όλη την περιοχή», τόνισε ο Μοραμάρκο.

«Όταν το νησί μπήκε στην περίοδο του μαζικού τουρισμού, η επέκταση των υποδομών έγινε με γεωμετρική πρόοδο, πνίγοντας όλα τα φυσικά στοιχεία του και καλύπτοντας τα πάντα με τσιμέντο», ανέφερε ο γεωλόγος Μάριο Τότσι στη La Stampa, υπενθυμίζοντας πως στην Ίσκια έχουν ανεγερθεί δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ζει σε κάποιες περιοχές και ότι κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καμπανίας, ο Βιντσέντζο ντε Λούκα, στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version