Τα μέτρα λιτότητας που επί της ουσίας ζήτησε η Ευρώπη από την Ιταλία θα περιλαμβάνουν τη μείωση 45 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών δαπανών. Οι περικοπές θα φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.
Το πακέτο λιτότητας παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, νωρίτερα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πηγή που ήταν στη συνάντηση, οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Επίσης, την επόμενη διετία, η κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται να μειωθεί κατά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό διάταγμα και αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει, εκτάκτως, αργότερα. Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 90.000 ευρώ το χρόνο, (το 5% του όλου ποσού, πιθανώς, θα καταλήξει στα ταμεία του δημοσίου) ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε ότι πρόκειται να μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα του όλου πολιτικού συστήματος. «Ειδικά για το λόγο αυτό θα εγκρίνουμε 15 συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.
Προβλέπεται επίσης η συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.
Στόχος της κυβέρνησης να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2013 για να καθησυχάσει τις χρηματαγορές, στις οποίες επικρατεί πανικός, σχετικά με την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ιταλίας.
Οι αντιδράσεις για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η ιταλική κυβέρνηση ήρθαν σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιταλικών Δήμων (Anci) Γκρατσιάνο Ντελρίο πρόκειται για «μια δέσμη μέτρων εντελώς άδικη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και αυτό διότι υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε ρόλο χειρουργού, αφαιρεί το ήπαρ και το στομάχι από τον ασθενή, χωρίς να καταφέρει, όμως, να πετύχει την ίαση».
Η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil, Σουζάνα Καμούσο, σχολιάζοντας τις επικείμενες περικοπές, δήλωσε: «η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Περιμέναμε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή που εστάλη στην Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να καταλάβουμε σε ποιο γήπεδο παίζουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα γονατίσουν και οι Ιταλοί – Σκληρά μέτρα έως το 2013!
Και στην Ιταλία φταίει η φοροδιαφυγή – Εκστρατεία για την πάταξή της