Κόσμος

Ιταλία: Γλίτωσε τις κυρώσεις για υπερβολικό έλλειμμα

Όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, η Ιταλία απέφυγε -προς το παρόν- πειθαρχική διαδικασία και μέτρα για το έλλειμμά της.

Η Ιταλία γλίτωσε σήμερα την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπερβολικό έλλειμμα το 2019 λόγω του ύψους τους χρέους της, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντως διατηρεί τις πιέσεις για το 2020.

Η ανακοίνωση ήταν αναμενόμενη ύστερα από τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Ιταλία για μείωση του ελλείμματος της χώρας.

«Βάσει των δεσμεύσεων (της ιταλικής κυβέρνησης), η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας λόγω του χρέους δεν δικαιολογείται πλέον σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος σκοπεύει να παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίασή τους την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας πρέπει και αυτοί να αποφασίσουν ότι δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία για την Ιταλία. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν» με την Κομισιόν, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. Τα κράτη-μέλη σε γενικές γραμμές υιοθετούν την άποψη της Κομισιόν.

Ο Μοσκοβισί πρόσεξε, πάντως, να μην μειωθεί η πίεση προς τη λαϊκιστική κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του ιταλικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και υποσχέθηκε να «αξιολογήσει πολύ εμπεριστατωμένα το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να φθάσει στις 15 Οκτωβρίου» στην Κομισιόν.

Ο Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, δηλώνοντας στα ιταλικά «Η πόρτα μου παραμένει ανοικτή».

Νωρίτερα ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, έσπευδε μέσω Facebook να κάνει γνωστό πως η Ιταλία δεν υποστεί πειθαρχική διαδικασία από την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά της. Ο ντι Μάιο ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για τη δουλειά του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

«Αποφεύχθηκε μια πειθαρχική διαδικασία που θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα», δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία δεν το άξιζε αυτό και η σημερινή ανακοίνωση δικαιώνει την Ιταλία και αυτή την κυβέρνηση».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς καλεί όλους τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν κατά του σχεδίου Τραμπ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων
«Μην κρατήσετε ούτε ένα εκρηκτικό, ούτε μία σφαίρα, ούτε ένα μαχαίρι», είπε εκπρόσωπος της Χαμάς ζητώντας την συμπαράσταση του κόσμου για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Μαχητές της Χαμάς
Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - 4 νεκροί, 3 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 2 παγιδευμένοι εργάτες
Η έκρηξη σημειώθηκε στις Αστούριες, ενώ τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν βαριά εγκαύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ασθενοφόρο στην Ισπανία
Ο Έλον Μασκ μοίρασε 2 εκατ. ευρώ για να πείσει πολίτες να ψηφίσουν συντηρητικό για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο μεγιστάνας έβαλε τα «μεγάλα μέσα» για να πείσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο ο οποίος φαίνεται πως θα χάσει από την φιλελεύθερη υποψήφια την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί
Ο Έλον Μασκ
Τι θα γινόταν αν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπούσε την Ιαπωνία - Τουλάχιστον 330.000 οι νεκροί, τσουνάμι και απόλυτη καταστροφή
Υπαρκτός ο κίνδυνος για μέγα - σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Θα προκαλούσε τον εκτοπισμό 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας
Φωτογραφία αρχείου Reuters