Η πιο… καλοκαιρινή λειτουργία Κυριακής πραγματοποιήθηκε στη νότια Ιταλία. Ένας 36χρονος ιερέας πέταξε το ράσο του, φόρεσε μαγιό και έκανε λειτουργία πάνω σε φουσκωτό στρώμα, σαν να ήταν στην εκκλησία.
Συγκεκριμένα, ο 36χρονος καθολικός ιερέας, Ματία Μπερνασκόνι, χρησιμοποιώντας ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης αντί Αγίας Τράπεζας πραγματοποίησε τη λειτουργία την περασμένη Κυριακή σε παραλία στον Κρότωνα της Καλαβρίας, στα νότια της Ιταλίας.
Cuando lo sagrado y lo virtuoso es atacado, y lo profano y lo vulgar es exaltado, lo único que le espera a esa sociedad es caos, anarquía y autodestrucción. El "padre" #MattiaBernasconi, de la parroquia de San Luis Gonzaga en Milán, celebró una misa en las aguas del mar de… pic.twitter.com/fAqnhjlEOj
— Abstención Colombia (@AbstCol) July 27, 2022
Οι λουόμενοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι το θέαμα και τα βίντεο με το περιστατικό άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η αντιδράσεις ωστόσο, όπως είναι φυσικό, ήταν σφοδρές.
Αντιδράσεις από την Αρχιεπισκοπή του Κρότωνα
Η Αρχιεπισκοπή του Κρότωνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε επικρίνει την ενέργεια του ιερέα και σημειώνει ότι «η λειτουργία της θείας ευχαριστίας έχει μια ιδιαίτερη γλώσσα με πράξεις και σύμβολα, που είναι σωστό να σεβόμαστε και να εκτιμούμε, χωρίς να τα αποκηρύσσουμε με υπερβολική επιπολαιότητα. Προπάντων, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ευπρέπεια και η προσοχή στα σύμβολα».
Non si era mai visto.Don Mattia Bernasconi,il prete che,ha celebrato messa in mare a Crotone,risulta iscritto nel registro degli indagati. La Procura di Crotone indaga sulla celebrazione su un materassino gonfiabile. “Chiedo scusa,non era mia intenzione banalizzare l'Eucarestia”. pic.twitter.com/yYiqXn4kNM
— Franco Scarsella (@FrancoScarsell2) July 27, 2022
Ο 36χρονος ιερέας από την μεριά του απάντησε στην Αρχιεπισκοπή και υπερασπίστηκε την πράξη του, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ευτελίσει τη λειτουργία της θείας ευχαριστίας και ζήτησε συγγνώμη για το σάλο που προκλήθηκε.
Η εισαγγελία του Κρότωνα ζητά έρευνα
Η εισαγγελία του Κρότωνα διέταξε έρευνα για προσβολή θρησκευτικού δόγματος.
Η Le Parisien γράφει για το συμβάν: «Η επιρροή της καθολικής εκκλησίας είναι ακόμα πολύ ισχυρή στην Ιταλία, εν μέρει, λόγω της παρουσίας της έδρας του παπισμού στη Ρώμη. Σταυροί υπάρχουν στα σχολεία και στα δικαστήρια και η ιταλική Εκκλησία χρηματοδοτείται εν μέρει από τους φόρους σε αντίθεση με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στη Γαλλία».