Site icon NewsIT
19:15 | 30.03.20

Ιταλία: Κανένα έλεος – 812 ζωές πήρε ο κορονοϊός σε μια μέρα

Ιταλία
Newsit Newsroom

Τα λόγια είναι πια φτωχά για να περιγραφεί αυτό που συμβαίνει στην γειτονική Ιταλία. "Θερίζει" ζωές ο κορονοϊός. Μόνη "αχτίδα" αισιοδοξίας το ότι περιορίστηκαν τα νέα κρούσματα. Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι πια 101.739 και το δράμα συνεχίζεται… Οι νεκροί έφτασαν τους 11.591, ενώ παράλληλα, 14.620 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 97.689 και είχαν χάσει την ζωή τους 10.779 άνθρωποι ενώ 13.030 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 812 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.050 νέα κρούσματα. 1.590 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Click4more: Κορονοϊός: Με κλαρκ φορτώνουν πτώματα σε φορτηγά – ψυγεία στο Μπρούκλιν! Εικόνες σοκ

3.981 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.795 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.752 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 42.161 και οι νεκροί 6.818. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 13.531 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.538. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 8.724, με 413 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώθηκε αισθητά, αλλά ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει και πάλι αύξηση. Σημαντική είναι η ανοδική πορεία των θεραπευμένων ασθενών, κάτι που συμβάλλει, και πάλι, στην δημιουργία συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Ιταλία: Διαπρεπής επιστήμονας υποστηρίζει πως τα μέτρα περιορισμού δεν ήσαν αποτελεσματικά

“Τα μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση για να τιθασεύσει την διασπορά του κορονοϊού δεν φαίνεται ν’ αποδίδουν κι ίσως θα πρέπει να αλλάξει την στρατηγική της, ορίζοντας ειδικά κέντρα υποδοχής για να αποκοπούν τα ύποπτα κρούσματα από τις οικογένειές τους”, υποστηρίζει εν τω μεταξύ ένας διαπρεπής επιστήμονας της χώρας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας Αντρέα Κρισάντι, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital υποστηρίζει πως τα νέα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα είναι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κορονοϊό μέσω της επαφής με μέλη της οικογένειάς τους στα σπίτια τους.

Ο ίδιος τόνισε πως αντί να καλούν οι αρχές τον κόσμο με ήπια συμπτώματα να αυτοπεριορίζεται στα σπίτια του, θα πρέπει απεναντίας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής, ώστε να τους αποκόπτουν από την επαφή με την οικογένειά τους, όπως είχε γίνει και στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

«Εάν κάποιος θέσει το ερώτημα, γιατί παρ’ όλα τα περιοριστικά μέτρα, ακόμη διαπιστώνουμε προσβολές, έχουν άραγε θέσει πρώτα το ερώτημα εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που νοσούν κατ’ οίκον έχουν μεταδώσει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους;» αναρωτήθηκε ο Κρισάντι.

Ιταλία: «Κατά την άποψή μας, η μετάδοση γίνεται στο σπίτι»

Ο Κρισάντι είχε πρωτοστατήσει στο συντονισμό των μέτρων, με αιχμή του δόρατος τις πρωτογενείς διαγνώσεις, στην περιφέρεια του Βένετο στην αρχή της έξαρσης της επιδημίας στην Ιταλία, βοηθώντας στον εντοπισμό των κρουσμάτων με τρόπο αποτελεσματικότερο από εκείνον που ακολούθησε η Λομβαρδία–όπου ελέγχονταν μόνο τα κρούσματα με βαριά συμπτώματα και μόνο στα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα είναι η Λομβαρδία να έχει 6.360 θανάτους, ενώ το Βένετο 392

Πλέον, ο Κρισάντι υποστηρίζει πως μία παρόμοια προσέγγιση όπως αυτή που ακολούθησε το Βένετο θα πρέπει στο εξής να υιοθετήσει όλη η χώρα. « Χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί στην διάγνωση της ασθένειας σε ανθρώπους που νοσούν στο σπίτι», δηλώνει, προσθέτοντας «χρειάζεται να πάμε σπίτια τους, να τους ελέγξουμε, να εξετάσουμε και τους οικείους τους, τους φίλους και τους γείτονες και όλοι όσοι διαγνωσθούν θετικοί θα πρέπει να απομακρυνθούν, εάν νοιώθουν ακόμη καλά, σε κέντρα υποδοχής έξω από τις κατοικίες τους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι είχε τονίσει το Σαββατοκύριακο πως ο ταχύς ρυθμός μετάδοσης και ο αριθμός των θανάτων δεν σημαίνει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά: «δίχως τα μέτρα αυτά, θα βλέπαμε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς και οι υπηρεσίες υγείας μας θα ήταν σε ακόμη πιο δραματική θέση».

Ποιος ήταν τελικά ο “ασθενής 1” στην Ιταλία;

Σύμφωνα με έρευνα της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης RAI, ο “ασθενής ένα” του κορονοϊού στην Ιταλία δεν είναι ο 38χρονος Ματία από την κωμόπολη Κοντόνιο της Λομβαρδίας.

Σχεδόν ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο, η έρευνα της Rai υποστηρίζει ότι είχε μολυνθεί ένας ηλικιωμένος απο την πόλη Πιατσέντσα του ιταλικού Βορρά και έχασε την ζωή του από μια βαριάς μορφής πνευμονία.

Στην κλινική στην οποία εισήχθη, 150 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, σε σύνολο 250, προεκυψαν έως τώρα θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με την δημοσιογραφική αυτή έρευνα, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, στις 22 Ιανουαρίου η ιταλική κυβέρνηση είχε δώσει οδηγίες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να προσέξουν αν υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να ήλθαν σε επαφή με την Κίνα ή παρουσιάζουν μορφές πνευμονίας που δεν ανταποκρίνονται σε καμία θεραπεία.

Η τελευταία αυτή σύσταση, όμως, είναι πιθανό να μην προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version