H κεντροαριστερή συμμαχία φέρεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών ενώ η κεντροδεξιά, βρίσκεται στο 28,5%, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai Tre, και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της από την εταιρεία IPR.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πείθει ένα 31,5% του στατιστικού δείγματος, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία το 3,5% και η νεοσυσταθείσα δύναμη Δημοκρατικό Κέντρο το 1%.
Στο «αντίπαλο στρατόπεδο», στην κεντροδεξιά, το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) συγκεντρώνει το 18,5% της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα Η Δεξιά 2%, οι Αδελφοί της Ιταλίας το 1%, η Λέγκα 5% και άλλες μικρές τοπικές δυνάμεις το 2%.
Η κεντρώα συμμαχία που στηρίζει το πρόγραμμα του Μάριο Μόντι παραμένει στο 14,3%. Το ποσοστό αυτό αναλύεται στα κόμματα που την απαρτίζουν ως εξής: το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC) προτιμάται από το 3,5% των ερωτηθέντων, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία από το 1,3% και η Επιλογή Πολιτών Με Τον Μόντι από ένα 9,5%.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρια του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο -το οποίο τάσσεται υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας και κατά του ευρώ- βρίσκεται στο 13,3% και το αριστερό κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόϊα βρίσκεται στο 4,3%.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έκανε η IPR για λογαριασμό του Rai Tre η κεντροαριστερή συμμαχία διαθέτει μικρό προβάδισμα στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (Μιλάνο), της Καμπανίας (Νάπολη) και της Σικελίας. Η κεντροδεξιά διατηρεί σαφές προβάδισμα στην περιφέρεια Βένετο.
Πρόκειται για τις περιφέρειες-κλειδιά που μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στο να προκύψει σαφής πλειοψηφία της κεντροαριστεράς, ή αντίθετα, σε περίπτωση κατίσχυσης της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι, ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε νέες μερικές εκλογές, για τη γερουσία.
Σε ό,τι αφορά τον ‘καταλληλότερο’ υποψήφιο για τον ρόλο του πρωθυπουργού, το 38% εξέφρασε την προτίμησή του στον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι συγκεντρώνουν ο καθένας το 24% των προτιμήσεων του δείγματος.
Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς την βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Μόντι υποστηρίζει ότι χάρη στα μέτρα του η χώρα όχι μόνον σώθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά και η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν «την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας κατά 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2020». Στην παρέμβασή του ο Μόντι προσπαθεί να αποκρούσει τα σχόλια του Γερμανού αρθρογράφου Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες στην ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Γιατί ο Μόντι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ιταλίας».
Ο Μίνχαου στάθηκε στην κατ’ αυτόν αποτυχία του Ιταλού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που «υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και κατέληξε να αυξήσει τους φόρους» και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Ο αρθρογράφος υποστήριξε πως οι δείκτες κινδύνου του ιταλικού ελλείμματος έπεσαν χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ κι όχι λόγω της διορατικής διακυβέρνησης του Μόντι.
Η Κοριέρε Ντελα Σέρα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, έσπευσε να υπερασπισθεί τον Μόντι, που είχε αναλάβει επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, σημειώνοντας πως κάθε υπαινιγμός «ότι ο Μόντι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της Ιταλίας επειδή νοιάζεται για την χρηματοοικονομική πειθαρχία στερείται πάσης λογικής, τόσο που προκαλεί έκπληξη ότι τον δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Παρόλα αυτά, η Κοριέρε σημειώνει πως εάν ο Μόντι προσηλωνόταν περισσότερο στην περιστολή δαπανών απ’ ό,τι στην αύξηση των φόρων, «η ύφεση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή».
Σε σημερινό της κύριο άρθρο, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σπεύδει να αμβλύνει τους τόνους των επικρίσεών της, υποστηρίζοντας πως ο Μόντι μαζί με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι δύο μορφές με «προσωπική αξιοπιστία», υπαινισσόμενη ότι αμφότεροι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.
Αρχικά προβεβλημένος ως υπερκομματική προσωπικότητα, ο Μόντι αποπειράται πλέον να διεμβολίσει πολιτικά τις δύο μεγάλες παρατάξεις–του Μπερλουσκόνι και της κεντροαριστεράς. Ο κεντρώος συνασπισμός του εκτιμάται με βάση δημοσκοπήσεις ότι συγκεντρώνει έως και το 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει περί το 26-30%, εννέα μονάδες κάτω από το PD.