Μετά από απόφαση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, η είσοδος στο Πάνθεον, ένα μνημείο σύμβολο της αρχαίας Ρώμης και ο τόπος με τις περισσότερες επισκέψεις στη χώρα, θα γίνεται πλέον με πληρωμή.
Αυτή είναι μια απόφαση «που βασίζεται στην κοινή λογική: να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία της έναρξης ισχύος του μέτρου αυτού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μέγιστη τιμή του εισιτηρίου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα είναι 5 ευρώ.
Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα σε τουρίστες με τους οποίους συνομίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο στον προαύλιο χώρο του Πάνθεον. «Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε», είπε η Κλάρα Ντιπόν, μια 21χρονη Γαλλίδα.
Η Αλεσάντρα Μετζασάλμα, μια 46χρονη ξεναγός, χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπιαστική». «Τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους», είπε. «Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», προσθέτει η Τζουλιάνα Νόβακ, μια 29χρονη Πολωνή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη, για τον Γκουστάβο Ρόχας, έναν 37χρονο Χιλιανό, «η χρέωση εισόδου σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον έχει νόημα». «Για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», τόνισε.
Η Ροζέρ Γκαρθία, μια 32χρονη Ισπανίδα, συμφωνεί: «Αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι».
Τα έσοδα από την είσοδο στο μνημείο, που είναι και εκκλησία, θα μοιραστούν μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (70%) και της Μητρόπολης Ρώμης (30%). Τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κτιρίου που είναι ηλικίας 2.000 ετών, υποστήριξε ο υπουργός.
Η είσοδος θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανηλίκους και τους συνοδούς σχολικών ομάδων καθώς και για τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης.
Η είσοδος σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της Ρώμης είναι μέχρι στιγμής δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται εντός των τειχών του Βατικανού.
Το Πάνθεον, που χτίστηκε με εντολή του Αγρίππα τον 1ο αιώνα π.Χ. υπέστη ζημιές από πολλές πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε πλήρως επί Αδριανού στις αρχές του 2ου αιώνα.
Αρχικά, το Πάνθεον, που υπερηφανεύεται για τον μεγαλύτερο τρούλο της αρχαιότητας (43 μέτρα σε διάμετρο), ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες τις αρχαίες θεότητες. Μετατράπηκε σε εκκλησία τον 7ο αιώνα από τον πάπα Βονιφάτιο Δ’. Σε αυτό φυλάσσονται λείψανα Ιταλών βασιλιάδων και του ζωγράφου Ραφαήλ (1483-1520).