Παρασκευή, 6 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο – Ποιος είναι ο διάδοχός του

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο – Ποιος είναι ο διάδοχός του
REUTERS

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο υπέβαλε σήμερα (06.09.2024) την «οριστική και αμετάκλητη» παραίτησή του στην πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι. O Αλεσάντρο Τζούλι τον διαδέχτηκε.

O Αλεσάντρο Τζούλι, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του μουσείου Maxxi της Ρώμης είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.  Ο ίδιος ορίστηκε αμέσως μετά την παραίτησή του προκατόχου του Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

«Ευχαριστώ την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι που με υπερασπίσθηκε. Παραιτούμαι μετά από σειρά ημερών γεμάτων πόνο, μίσος, εξαιτίας ενός μιντιακού συστήματος», δήλωσε ο Σαντζουλιάνο.

Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε την παραίτησή του «οριστική και αμετάκλητη».

Ποιος ειναι ο Αλεσάντρο Τζούλι

Γεννημένος στη Ρώμη στις 27 Σεπτεμβρίου 1975, εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στο ακροδεξιό κίνημα Meridiano Zero. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza», χωρίς ωστόσο να πάρει πτυχίο.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα σε ορισμένες τοπικές εφημερίδες και στη συνέχεια δούλεψε στο Il Foglio, όπου ξεκίνησε το 2004 και διορίστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής το 2008. Στη συνέχεια έγινε συνδιευθυντής μέχρι το 2017. Από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2017 ήταν διευθυντής στο ιταλικό Times. Συνεργάστηκε με τα ενημερωτικά μέσα Linkiesta, Il Tempo, Libero, il Corriere dell’Umbria και Med-Or, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από την Leonardo SpA

Μεταξύ 2019 και 2020 ήταν καλεσμένος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Patriae που φιλοξενούσε η Annalisa Bruchi στο κανάλι Rai 2. Το 2020 φιλοξένησε τη Seconda linea με τη Francesca Fagnani στο Rai 2, το οποίο έκλεισε μετά από δύο επεισόδια.

Συνεργάζεται με τον L’Argonauta στο Rai Radio 1. Είναι επίσης συγγραφέας βιβλίων.

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Meloni, Gennaro Sangiuliano, τον διόρισε πρόεδρο του Ιδρύματος MAXXI, με ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, διορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Μελόνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις