Κόσμος

Ιταλία: Ψηφίζουν για περισσότερη αυτονομία Λομβαρδία και Βενέτο

Για περισσότερη αυτονομία ψηφίζουν σήμερα οι κάτοικοι στο Βενέτο και στην Λομβαρδία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 (τοπική ώρα) και οι Ιταλοί των περιοχών αυτών καλούνται να αποφασίσουν για περαιτέρω εξουσίες σε διάφορους τομείς.

Το Βενέτο (Βενετία) έχει 4.000.000 ψηφοφόρους και η Λομβαρδία (Μιλάνο) 7.900.000. Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο.

Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική. Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.

Ψηφοφορία με τον παραδοσιακό τρόπο στο Βενέτο, με τάμπλετ στη Λομβαρδία

Στο Βένετο οι κάτοικοι θα ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρτινο ψηφοδέλτιο. Στη Λομβαρδία, όμως, η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, πάντως, τουλάχιστον το 4% των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις δοκιμές που έγιναν χθες, παρουσίαζε προβλήματα.

«H εκστρατεία μας για το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές, είμαι βέβαιος γι΄αυτό. Αλλά ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήδη το πέτυχε: να δείξει ότι η Λομβαρδία είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιφέρεια», έγραψε στο Facebook o περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι.

Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση.

Ωστόσο ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Καταλονία, όμως (έστω και αν πρόκειται για μια πολιτική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική) η εκστρατεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στον ιταλικό βορρά ολοκληρώθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI
Από φιγούρες δράσης σε κουτιά μέχρι σκηνές του Λευκού Οίκου σε στυλ anime, το ChatGPT-4o τρελαίνει το διαδίκτυο και προκαλεί αντιδράσεις για πνευματικά δικαιώματα και υπερθέρμανση server
Barbie
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο – Στο στόχαστρο ο Φάουτσι για συγκάλυψη
Ο Λευκός Οίκος παραθέτει πέντε «επιχειρήματα» υπέρ της θεωρίας πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο - Στη σελίδα για τον κορονοϊό δεσπόζει η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο 25