Κόσμος

Ιταλία: Συνελήφθη η καπετάνιος του Sea Watch! Έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα

Το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch αψήφισε την ιταλική κυβέρνηση και έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με 40 μετανάστες.

Αυτό έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, με το Sea Watch να βρίσκεται εν πλω για περισσότερες από δυο εβδομάδες.

Αμέσως μετά τον ελλιμενισμό η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την καπετάνιο του πλοίου Se Watch ενώ οι μετανάστες παραμένουν πάνω στο πλοίο. Μάλιστα στα πλάνα της RAI η καπετάνιος, Κάρολα Ρακέτε, φαίνεται να μεταφέρεται από αστυνομικές δυνάμεις καθώς όπως ανέφερε το κανάλι, συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

sea watch
photo Reuters

«Μόλις συνελήφθη», επιβεβαίωσε ο Νεουγκεμπάουερ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea Watch, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την μέση ώστε να μην παγιδευτεί σε προβλήτα.

Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυλλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες έχουν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.

Την Τετάρτη, η Ρακέτε αψήφησε τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αλλά οι ιταλικές αρχές της αρνήθηκαν να εισέλθει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ μια συμφωνία διαφάνηκε να επιτυγχάνεται χθες Παρασκευή για κατανομή των μεταναστών που παραμένουν στο σκάφος και να τερματιστεί το αδιέξοδο.

sea watch
photo Reuters

«Basta [Φτάνει]! Αυτή τη στιγμή το SeaWatch3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε σήμερα το λιμάνι.

«Έχουν περάσει σχεδόν 60 ώρες από τότε που κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν πήρε ευθύνη. Για ακόμη μια φορά εξαρτάται από εμάς, από την Ρακέτε και το πλήρωμά της να μεταφέρουν τους 40 ανθρώπους στην ασφάλεια» πρόσθεσε η Sea-Watch .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής του και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο στις 23 Μαρτίου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία. Η ανακοίνωση του Καρδινάλιου Φάρελ για τον θάνατό του. Δείτε Live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος 11