Δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία που προσπαθούν να φέρουν στο φως το πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού, του μεγαλύτερου δρόμου στην αρχαία Ρώμη, επειδή τα υπόγεια ύδατα καθιστούν αδύνατη την ανασκαφή σε μεγάλο βάθος.
Ο Άππιος Κλαύδιος Καίκος ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. την κατασκευή της «βασίλισσας όλων των οδών» (regina viarum), η οποία συνέδεε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι (αρχ. Βρινδήσιον) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Το «πρώτο χιλιόμετρο» της Αππίας Οδού εκτιμάται πως βρίσκεται περίπου οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, δίπλα στα αρχαία Λουτρά του Καρακάλλα. Ωστόσο, η πολύμηνη προσπάθεια των αρχαιολόγων να το φέρουν στο φως αναμένεται να εγκαταλειφθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι ανασκαφές έφθασαν σε βάθος έξι μέτρων αλλά «υπόγεια ύδατα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Ρικάρντο Σαντάντζελι Βαλεντσάνι.
Πάντως, η ανασκαφή δεν θεωρείται αποτυχημένη αφού έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα: μεταξύ αυτών ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα και ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκε στο παπικό νομισματοκοπείο (690-730 μ.Χ.).
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ