Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας που επλήγη από μεγάλες κατολισθήσεις το Σαββατοκύριακο.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός στην Ίσκια της νότιας Ιταλίας, είναι 8 νεκροί, 4 αγνοούμενοι και 240 άστεγοι. Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων συνεχίζεται με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Παράλληλα, εκτός από τα 2 εκατ. ευρώ που διέθεσε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση Μελόνι κηρύσσοντας την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σήμερα η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενέκρινε απόφαση για την στήριξη του νησιού με άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.
Continuano le ricerche dei dispersi dopo la frana a #Casamicciola, tra gli abitanti di #Ischia rabbia e rassegnazione: "Se io potessi me ne andrei" pic.twitter.com/0tiibLeXcg
— askanews (@askanews_ita) November 28, 2022
https://twitter.com/vigilidelfuoco/status/1597150521286361088?s=20&t=wEQmcJ8uLkAzWViLIpNcxA
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καθολικού επισκόπου του νησιού Τζενάρο Πασκαρέλα, ο οποίος διερωτήθηκε με νόημα: «κάναμε, άραγε, ό,τι μπορούσαμε για να μην ζήσουμε την προαναγγελθείσα αυτή τραγωδία; Οι εικόνες του νησιού μας κάνουν να νιώθουμε πόνο, σοκ, μας θέτουν βαθιά ερωτήματα».
#tagada In diretta da #Ischia l'inviata Elena Testi testimonia come stanno procedendo i #soccorsi dopo l'#alluvione https://t.co/WsyOtfjDWD
— La7 (@La7tv) November 28, 2022
Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα – που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.