Κόσμος

Ιταλικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το τουρκολυβικό μνημόνιο – «Κοστίζει στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα»

Τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για «συνεργασία στους υδρογονάνθρακες» επικρίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αναφέροντας πόσο επηρεάζει την Ιταλία αλλά και ότι «απειλεί τις οριοθετημένες ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας».

Μαζί με την Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υπόλοιπη ΕΕ, τα ιταλικά ΜΜΕ καταδικάζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γνωστή και ως «τουρκολυβικό μνημόνιο», ότι «είναι γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας» και, όπως αναφέρει η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της, αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την συγκεκριμένη συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

ilgiornale mnimonio

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τους Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με τις κινήσεις τους απομάκρυναν την Ιταλία από την Λιβύη.

energiaoli mnimonio

Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημειώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο, η συμφωνία αυτή είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα» και ότι «η τουρκική αυτή ενέργεια ζημιώνει, άλλο τόσο, και για την γαλλική Total».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1