Site icon NewsIT
21:15 | 06.07.16

Ιταλικές “zombie” τράπεζες απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη! Εκατοντάδες δισ. ευρώ σε δάνεια που είναι “κόκκινα”! Τι λέει ο Σόιμπλε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

- Μνήμες... 2008 ξυπνά στην Ευρώπη η τραπεζική κρίση στην Ιταλία - Στο χείλος του γκρεμού μεγάλες τράπεζες - Οικονομικοί αναλυτές τις χαρακτηρίζουν... "zombie" κι αυτό δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης - Τι προβλέπουν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και ποια είναι τα προβλήματα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι - 360 δις σε δάνεια στην Ιταλία είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα - Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται σίγουρος πως η Ιταλία δεν θα παρεκκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες - "Με διαβεβαίωσε προσωπικά ο Ιταλός ομόλογός μου, Πιέρ Κάρλο Παντοάν

Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας μοιάζει να κρέμεται από μία κλωστή, κάτι που φυσικά επηρεάζει και ολόκληρη την Ευρωζώνη, αφού η γειτονική χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

Ειδικοί προειδοποιούν πως η τραπεζική κρίση της Ιταλίας ενδέχεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι κανόνες σχετικά με την κρατική παρέμβαση σε μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

“Έχουμε υιοθετήσει κανόνες για το δημόσιο χρήμα. αυτοί οι κανόνες πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μια πιθανή κρίση, ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί” αναφέρει ο πρόεδρος της Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, στο πρακτορείο Bloomberg. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος είναι εδώ και καιρό κάτω από αρκετή πίεση.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τα χρήματα των φορολογουμένων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τράπεζες που βρίσκονται… υπό κατάρρευση. Εάν η Ιταλία ακολουθήσει τον κανόνα αυτό, τότε αρκετοί διεθνείς πιστωτές ενδέχεται να πτωχεύσουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταθέτες να έχουν τεράστιες απώλειες.

Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δις από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

Σιγουριά Σόιμπλε πως η Ιταλία θα παραμείνει στην… Ευρωπαϊκή γραμμή

Η Ιταλία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση, καμία παρέκκλιση, από τους ισχύοντες κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τον διαβεβαίωσε σχετικά ο Ιταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και ότι διάβασε ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Πρόκειται για θέμα που διευκρινίζεται τώρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για αυτό, και όχι από τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί βεβαίως συνηθίζουν να καταλογίζουν την ευθύνη στην Γερμανία και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είναι έτσι».

Η Επιτροπή είναι αρμόδια και θα μας ενημερώσει την επόμενη Τρίτη στο ECOFIN, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Τραπεζική Εποπτεία είναι εγκατεστημένη στην ΕΚΤ και ανεξάρτητη, και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνη που πρέπει να λάβει αποφάσεις -τις οποίες δεν έλαβε τον περασμένο Μάιο και για αυτό της ασκήθηκε κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και από τον ίδιο και άλλους ομολόγους του.

«Διότι η απόφαση τότε της Επιτροπής -σύμφωνα και με την εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου- δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το είχα τονίσει, τότε, και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών. Για αυτό θεωρώ ότι η Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποφασίσει, θα λάβει την απόφασή της. Το πότε, δεν το γνωρίζω ακριβώς», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι, αν αυτή η απόφαση ληφθεί πριν από την συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά και θα μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα. «Μόνο όμως στη βάση μιας απόφασης της Επιτροπής. Επ΄ αυτής μπορούμε να ασκήσουμε και κριτική, αλλά πρέπει να περιμένω, δεν μπορώ να κάνω τώρα εικασίες», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: rt.com / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version