Κόσμος

“Ήττα” Μέι: Το Brexit θα… περάσει από τη Βουλή

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχθηκε να υπάρξει «πλήρης και διαφανής» έλεγχος από το κοινοβούλιο προτού ξεκινήσει η διαδικασία για το Brexit, αφού το Εργατικό Κόμμα ζήτησε απαντήσεις σε 170 ερωτήματα σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Σε μια υποχώρηση της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα των Εργατικών οι βουλευτές να έχουν λόγο αναφορικά με την στρατηγική αποχώρησης από την ΕΕ πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου 2017.

Πάντως η εκπρόσωπος της Μέι ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο ψηφοφορία σχετικά με το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», τόνισε.

Παράλληλα η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι η Μέι πάντα επιθυμούσε το κοινοβούλιο «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ». «Όμως πιστεύουμε επίσης ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα γίνεται σεβαστή η απόφαση του λαού της Βρετανίας, ο οποίος στις 23 Ιουνίου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και που δεν θα υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η υποχώρηση της Μέι σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης, προτού ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία του Brexit.

Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος εξήγησε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης προτού ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50. Η Έμιλυ Θόρνμπερι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πορείας και ότι το κόμμα της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το Brexit.
Η αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει στους υπουργούς «να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να βγουν έχοντας κάποιο σχέδιο το οποίο θα θέλουν να παραμείνει μυστικό».

Στο μεταξύ, σε ομιλία της στη Βουλή, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως το Λονδίνο θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιλαμβάνει την μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ένωσης μετά το Brexit.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να είμαστε φιλόδοξοι στη διαπραγμάτευσή μας, να διαπραγματευθούμε την καλύτερη συμφωνία για τους Βρετανούς, που θα περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για να συναλλάσσονται και να λειτουργούν σε αυτή οι εταιρίες», δήλωσε η Μέι, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περιορισμούς στη μετανάστευση.

Η Μέι δήλωσε επίσης ότι η ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει δυσκολότερο για τις βρετανικές εταιρίες το να προσλαμβάνουν εργαζομένους εκτός της ΕΕ δεν αφορούσε το να «κατονομαστούν και να εκτεθούν» οι εταιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα