Jagadish Chandra Bose: Η Google του αφιερώνει σήμερα το Doodle. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Τζαγκάντις Τσάντρα Μπόζε.
Ο σερ Τζαγκάντις Τσάντρα Μπόζε (Jagadish Chandra Bose), γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές το 1858 και έγινε γνωστός για το έργο του στη βιοφυσική. Διακρίθηκε για τις καινοτομίες του στα ραδιοκύματα και στα μικροκύματα καθώς επινόησε μια πρώιμη έκδοση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμήν των επιτευγμάτων του Jagadish Chandra Bose, έχει δοθεί σε ένα κρατήρα στην Σελήνη το όνομά του! Ο Τζαγκντίς Τσάντρα Μπόζ θεωρείται επίσης από πολλούς ως εφευρέτης της ασύρματης τηλεγραφίας, ένα χρόνο προτού ο Μαρκόνι επιχειρήσει να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.
158η επέτειος από τη γέννηση του Jagadish Chandra Bose (Τζαγκντίς Τσάντρα Μπός) και η Google του αφιερώνει το Doodle.
Ο σερ Jagadish Chandra Bose υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ινδούς επιστήμονες, που απέδειξε μέσα από ένα μεγάλο κύκλο πειραμάτων, ότι τα ζώα και τα φυτά μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι τα φυτά έχουν πάρα συναισθήματα και αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι το φως, το κρύο ή η θερμότητα.
Ο Jagadish Chandra Bose (Τζαγκντίς Τσάντρα Μπόζε) γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 30 Νοέμβρη του 1858 στην περιοχή Mymensingh, στο σημερινό Μπαγκλαντές (τότε Βρετανικές Ινδίες). Ο πατέρας του ήταν δικαστής. Το έτος 1869, ο ίδιος ο Jagadish Chandra Bose στάλθηκε στην Καλκούτα για ανώτερες σπουδές. Πήρε πτυχίο στις φυσικές επιστήμες το 1879 και τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στην Αγγλία, όπου συνέχισε τις σπουδές στην Ιατρική, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετά από ένα χρόνο τα παράτησε όμως λόγω προβλημάτων υγείας.
Στη συνέχεια ο Jagadish Chandra Bose πήρε υποτροφία για το Κέμπριτζ και το 1885 επέστρεψε στην πατρίδα του όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας. Το 1894 αφιερώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στην έρευνα, μετατρέποντας σε εργαστήριο ένα μικρό χώρο στο Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μετάδοση των ραδιοκυμάτων, την ίδια περίοδο που ο Ιταλός Γουλιέλμο Μαρκόνι είχε επιδοθεί σε πειράματα για την ανάπτυξη ραδιοτηλεγραφικού συστήματος. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών στην Giridih.
Στις εφευρέσεις του Jagadish Chandra Bose περιλαμβάνεται ένα είδος «υπερμικροσκοπίου» (crescograph), το οποίο μετρά την κίνηση και την ανάπτυξη των φυτών μεγεθύνοντας τις κατά 10.000 φορές. Ο Τζαγκάντις Τσάντρα Μπόζε προσπάθησε να αποδείξει τις ομοιότητες μεταξύ των ζώων και των φυτών και το πώς αντιδρούν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές, ηλεκτρικές και χημικές επιδράσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα φυτά δεν είναι απλά μια πράσινη μάζα, αλλά ένα ζωικό σύνολο με ευαισθησία.