Με doodle τιμά σήμερα η Google την σπουδαία προσφορά του Jan Ingenhousz στον χώρο των επιστημών. Ο φυσιολόγος και οι άγνωστες πτυχές της ζωής του...
Τα 287 χρόνια θα “έκλεινε” σήμερα, 8 Δεκεμβρίου ο Ολλανδός επιστήμονας, Jan Ingenhousz. Την προσφορά του τιμά η Google με ένα doodle.
Jan Ingenhousz: Γιατί ήταν σημαντική η προσφορά του στη Φυσική
O Jan Ingenhousz ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διαδικασία κατά την οποία τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, προκειμένου να απελευθερώσουν οξυγόνο (φωτοσύνθεση).
Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες.
https://www.youtube.com/watch?v=rWb_DoGXExs
Ο εμβολιασμός, η έρευνα στην ηλεκτρική ενέργεια και η μελέτη των φυτών
Ο Ολλανδός επιστήμονας, Jan Ingenhousz ξεκίνησε από την ηλικία των 16 χρόνων να μελετάει την ιατρική. Ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τον εμβολιασμό. Στον Λονδίνο εμβολίασε εκατοντάδες χωρικούς που κινδύνευαν να νοσήσουν από ανεμοβλογιά. Η ιστορία για τη ζωή του λέει ότι η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Θηρεσία τον κάλεσε στη Βιέννη. Σκοπός ήταν να εμβολιάσει ολόκληρη την οικογένεια των Αψβούργων. Στη συνέχεια έγινε ο προσωπικός της γιατρός.
Η Μαρία Θηρεσία ήταν μονάρχης της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βοημίας, της Τρανσυλβανίας, της Μάντοβα, του Μιλάνου, της Πάρμα και Αυστριακών Κάτω Χωρών. Ο Jan Ingenhousz ταξίδεψε επίσης στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ πραγματοποίησε έρευνα και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ύστερα αφοσιώθηκε στην μελέτη της ζωής των φυτών. Το 1779 παρατήρησε φυσαλίδες σε κάποια φυτά όταν αυτά βρίσκονταν κάτω από το φως, όχι όμως και όταν βρίσκονταν στη σκιά. Συνεχίζοντας την έρευνα, προσδιόρισε ότι το αέριο που εκλύουν τα φυτά είναι το οξυγόνο, ενώ ανακάλυψε επίσης ότι στο σκοτάδι τα φυτά εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Δημοσίευσε τα ευρήματα αυτά το 1779, επηρεάζοντας σημαντικά τις επιστήμες.
Το doodle της Google
Με ένα doodle η Google τιμά τον Jan Ingenhousz με αφορμή την 287η επέτειο από τη γέννησή του. Τον άνθρωπο που “έδωσε ζωή” στη μελέτη των φυτών…