Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Jo Cox: Η πρώτη Βρετανίδα βουλευτής που δολοφονείται μετά από τα χρόνια του ΙΡΑ – Οι πρόσφατες απόπειρες που απέτυχαν

Jo Cox: Η πρώτη Βρετανίδα βουλευτής που δολοφονείται μετά από τα χρόνια του ΙΡΑ – Οι πρόσφατες απόπειρες που απέτυχαν

Η Βρετανή βουλευτής Τζο Κοξ, κατέληξε έπειτα από επίθεση με μαχαίρι αλλά και περίστροφο μετά από συνάντηση με υποστηρικτές της την Πέμπτη, μια μόλις εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υποστήριξή της στην παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται μάλιστα πως ήταν και το κίνητρο του δράστη, ο οποίος φέρεται να φώναζε κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης “Πρώτα η Βρετανία”.

Η Κοξ, είναι η πρώτη Βρετανίδα βουλευτής μετά από πολλές δεκαετίες που δολοφονείται, παρότι δεν είναι η μόνη που έχει δεχθεί επίθεση. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος εν ενεργεία βουλευτής που δολοφονήθηκε ήταν ο Ίαν Γκόου. Ήταν συντηρητικός βουλευτής που πέθανε έπειτα από επίθεση του ΙΡΑ, που είχε παγιδεύσει το αμάξι του, το 1990, πριν 26 χρόνια.

Οι αποτυχημένες απόπειρες

Τον Μάιο του 2010, ο βουλευτής Στίβεν Τιμς – όπως και η Κοξ μέλος του Εργατικού Κόμματος – μαχαιρώθηκε δύο φορές από την 21 ετών Ροζανάρα Σουντρι, μια γυναίκα που υποστήριξε πως ήθελε να τιμωρήσει τον Τιμς για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ. Η Σούντρι είπε αργότερα πως εμπνεύστηκε από ένα βίντεο που είδε στο διαδίκτυο, με μαχητή της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκε το 2011. Ο Τιμς επέζησε και η Σούντρι καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Πριν από αυτό, τον Γενάρη του 2000, ο Φιλελεύθερος Νάιτζελ Τζόουνς είχε δεχτεί επίθεση με σπαθί σαμουράι από τον Ρόμπερτ Ασμάν, έναν άνδρα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος πίστευε πως η κυβέρνηση των καταδίωκε. Ο Τζόουνς επέζησε με επιπόλαια τραύματα στα χέρια, όμως ο βοηθός του Άντριου Πένινγκτον, σκοτώθηκε στην επίθεση.

Και οι τρεις δέχθηκαν επιθέσεις μετά από συναντήσεις με τους υποστηρικτές τους. Αμέσως μετά την επίθεση στον Τιμς, η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Χάριετ Χάρμαν, είχε ζητήσει οι βουλευτές να προστατεύονται περισσότερο κατά τη διάρκεια τέτοιων συναντήσεων.

“Ένα από τα βασικά θετικά του βρετανικού πολιτικού συστήματος είναι η καθημερινή πρόσβαση που μπορεί να έχουν οι ψηφοφόροι στους βουλευτές, όμως δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου οι βουλευτές μπαίνουν σε κίνδυνο”, τόνιζε. “Το κοινοβούλιο θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να εξασφαλίσει πως οι βουλευτές θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους με ασφάλεια.”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι καμπάνιες τόσο υπέρ της παραμονής όσο και υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον για την Πέμπτη, υπό το βάρος της θλίψης για την δολοφονία της Τζο Κοξ.

ΠΗΓΗ: Time.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε