Κόσμος

Κάγια Κάλας από Άγκυρα: Σημαντικός εταίρος η Τουρκία, αλλά οι διαφορές για την Κύπρο παραμένουν

«Η πρόοδος σε θέματα όπως το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Αναφορές στην Κύπρο και την «διφορούμενη» στάση της Τουρκίας σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας συμνπεριέλαβε στις δηλώσεις της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα 24/1/2025 στην Άγκυρα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

«Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε αρχικά η Κ. Κάλας.

«Η οικονομική μας εταιρική σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε ευρύ φάσμα θεμάτων: από το εμπόριο, την καινοτομία έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν «διαφορές», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και τα «κενά» γύρω από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πρόοδος σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι κοινοί στόχοι και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζητούνται μέσω του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Οι εξελίξεις στην Συρία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση της κ. Κάλας με τον κ. Φιντάν. «Η πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ έρχεται με ελπίδα, αλλά και πολλές προκλήσεις», είπε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι η κυβέρνηση της Συρίας να σέβεται την ποικιλομορφία ολόκληρου του συριακού λαού. Υπογράμμισε, επίσης, τις «θεμιτές ανησυχίες» της Τουρκίας για την ασφάλεια στη Συρία, προσθέτοντας ότι «συμφωνούμε ότι το ISIS [Ισλαμικό Κράτος] θα πρέπει να παταχθεί». Πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη λεπτή ισορροπία του ελπιδοφόρου και εύθραυστου μέλλοντος» της χώρας. Εξήρε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στην υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία όταν η Συρία γίνει μια ασφαλής και σταθερή χώρα.

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Κ. Κάλας τόνισε ότι, καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται στον 4ο χρόνο, προτεραιότητα της ΕΕ είναι να ενισχύσει τη θέση της χώρας αυτής, «γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη». Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 134 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κιέβου, έχει εκπαιδεύσει περί τους 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και έχει επιβάλει στη Ρωσία τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην Ιστορία. «Όλοι θέλουμε ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ειρήνη», τόνισε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεθάβουν νεκρούς και εγκλωβισμένους με τα χέρια τους από τα χαλάσματα του σεισμού στη Μιανμάρ - Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, κτίρια διαλύθηκαν
Ο ηγέτης χούντας στη Μιανμάρ ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια - Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και άλλα κτίρια στην Πινμάνα
Σεισμός στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη
Η κυβέρνηση Τραμπ μεθοδεύει απελάσεις μεταναστών με νόμο του 18ου αιώνα – Το αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο
Στις 15 Μαρτίου εκδόθηκε προσωρινή εντολή για αναστολή απέλασης 200 ανθρώπων, μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ που βασίστηκε στον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798
Οι ΗΠΑ απελαύνουν φερόμενα μέλη του Tren de Aragua για να φυλακιστούν στο Ελ Σαλβαδόρ