Κυριακή, 30 Ιουν.
30oC Αθήνα

Κάγια Κάλλας: Από ορκισμένη εχθρός του Πούτιν και persona non grata στη Ρωσία, κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ

Κάγια Κάλλας: Από ορκισμένη εχθρός του Πούτιν και persona non grata στη Ρωσία, κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ
Reuters

Δικηγόρος, ορκισμένη εχθρός του Πούτιν και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας είναι η Κάγια Κάλλας, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας πήραν το πράσινο φως από τους 27 ηγέτες για να είναι οι επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. 

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας αναλαμβάνει τον ισχυρότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, τη θέση δηλαδή του Ζοζέπ Μπορέλ – μια κίνηση που από πολλούς θεωρείται ως ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα.

Γεννημένη στο Τάλιν στις 18 Ιουνίου 1977, η 47χρονη σήμερα Κάγια Κάλλας σπούδασε δικηγόρος με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή και εσθονική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, το 2010 μπήκε στην πολιτική και ένα χρόνο μετά εξελέγη βουλευτής.

Το 2014 έγινε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ασχολήθηκε από την τεχνολογία μέχρι την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική και πρωθυπουργός της Εσθονίας το 2021.

Της έχει πιστωθεί η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας της και η σθεναρή κριτική στο Κρεμλίνο που την έκανε persona non grata στη Ρωσία.

Αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα στην πολιτική και δεν είναι άγνωστη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο πατέρας της Σίιμ Κάλας διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Εσθονίας μεταξύ 2002 και 2003, πριν αφήσει το Ταλίν για τις Βρυξέλλες το 2004, όπου υπηρέτησε ως επίτροπος για μια δεκαετία στις δύο επιτροπές, των οποίων ηγήθηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην ιστοσελίδα της, η Κάλλας αναφέρει ως κύρια χόμπι της το γκολφ, το σκι, τα πατίνια και τα παζλ.

Από persona non grata στη Ρωσία, πρόσωπο – κλειδί στις Βρυξέλλες 

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας – εκ των σφοδρότερων επικριτών της Ρωσίας στην ΕΕ – θα γίνει το «πρόσωπο κλειδί» της εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών, σε μια κίνηση που θα στείλει αναμφισβήτητα ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα.

Εφόσον η υποψηφιότητά της εγκριθεί από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κάλλας θα γίνει η πρώτη ανατολικοευρωπαία στη θέση αυτή, αλλά και η πρώτη Εσθονή σε ένα από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή της στην Ουκρανία, η Κάλλας υπήρξε από τους πρώτους που ζήτησε ευρωπαϊκή συναίνεση για περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα, στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του μπλοκ.

Μάλιστα η σκληρή στάση της απέναντι στη Μόσχα – η οποία προϋπήρχε του πολέμου – δημιούργησε ορισμένες επιφυλάξεις για το αν η υποψηφιότητά της θα μπορούσε να «μπλοκαριστεί» από φόβο μήπως προκαλέσει τη Μόσχα, σημειώνει το Euronews.

Και ήταν η στάση της αυτή που έκανε την Ρωσία να την χαρακτηρίσει «persona non grata» ως απάντηση στις προσπάθειές της να αφαιρέσει μνημεία της σοβιετικής εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Εσθονία – με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «εχθρική ενέργεια απέναντι στην ιστορική μνήμη».

Δημοφιλής εκτός συνόρων, «παλεύει» στο εσωτερικό

Η μετακίνησή της Βρυξέλλες έρχεται καθώς η Κάλλας αγωνίζεται να αναστρέψει τη δημοσκοπική της πτώση στο εσωτερικό, παρά τη διατήρηση ενός ισχυρού διεθνούς προφίλ.

Το ποσοστό αποδοχής της έπεσε στο 16% τον Ιανουάριο, μετά από μήνες πτώσης από το περασμένο καλοκαίρι, όταν δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά οι επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου της με τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2023 προέκυψε ότι ο σύζυγος της Κάλλας, Arvo Hallik, κατείχε μερίδιο σε μια εταιρεία logistics που συνέχισε να λειτουργεί στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία περισσότερο από 1,5 χρόνο νωρίτερα. Η Κάλλας αρνήθηκε τότε οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση των δεσμών της εταιρείας με τη Ρωσία και μίλησε για «πολιτικό κυνήγι μαγισσών».

Η Κάλλας έγινε στόχος κριτικής τον Μάρτιο, όταν ευρωπαίοι διπλωμάτες κατηγόρησαν την κυβέρνησή της ότι διόγκωσε τεχνητά τις επιστροφές για όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPC), η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μερική επιστροφή χρημάτων για δωρεές όπλων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας αντέδρασε στις αναφορές, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες και ότι η Ουκρανία «δεν είχε ποτέ παραπονεθεί» για την ποιότητα του εξοπλισμού που λάμβανε από την Εσθονία.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα της Κάγια Κάλλας είναι η αμφισβητούμενη διπλωματική επιρροή της σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Κάλλας δεν φαίνεται τόσο πειστική επιλογή όταν πρόκειται για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή τη Λατινική Αμερική. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε άμεσα να της ανατεθεί η διαμόρφωση της διπλωματικής στάσης της ΕΕ όσον αφορά στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα και την αστάθεια που επικρατεί σε άλλες περιοχές, όπως το αφρικανικό Σαχέλ.

Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι το ιστορικό της σε μια πολιτική πραγματισμού σημαίνει ότι είναι σε θέση να μεσολαβήσει για τις θέσεις της ΕΕ σε παγκόσμια ζητήματα.

Αξίζει να τονιστεί πως ο ρόλος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική περιορίζεται από την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίζουν ομόφωνα τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής και η Κάλλας θεωρείται πως διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαμόρφωση συναίνεσης μεταξύ των 27 υπουργών Εξωτερικών που κατά καιρούς εμφανίζονται βαθιά διαιρεμένοι.

Πληροφορίες από Euronews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις