Site icon NewsIT

Και επίσημα η Συρία πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων

14.10.2013 | 15:04
Και επίσημα η Συρία πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων

Η Συρία έγινε σήμερα επισήμως πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

“Από σήμερα, η Συρία έγινε πλήρες μέλος της Σύμβασης”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάικλ Λιούαν.
Ο ίδιος είπε ότι η εξέλιξη αυτή ακολουθεί “την απόφαση που ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες κατόπιν αιτήματος της Συρίας να επισπευσθεί η ένταξή της ώστε να επιτραπεί σε εμάς να προχωρήσουμε στο έργο μας”.

Περίπου 60 μέλη του υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ ΟΑΧΟ επιβλέπουν την καταστροφή του συριακού οπλοστασίου.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τίμησε την περασμένη εβδομάδα με το Νόμπελ Ειρήνης τον ΟΑΧΟ για “τις εκτεταμένες προσπάθειές του εξάλειψης των χημικών όπλων”.

Τον Σεπτέμβριο, η Συρία ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει τη Σύμβαση ύστερα από την πρόταση της Ρωσίας να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Το συριακό καθεστώς κατηγορήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις και τη συριακή αντιπολίτευση ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν σε επίθεση που εξαπέλυσε σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, την οποία ο πρόεδρος Άσαντ αρνείται ότι διέπραξαν οι συριακές τακτικές δυνάμεις.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 κι έργο του είναι η εφαρμογή της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων, μίας συνθήκης που απαιτεί από τις χώρες μέλη της να καταστρέψουν το χημικό τους οπλοστάσιο και τις συνδεόμενες με αυτό εγκαταστάσεις.

Η Συρία είναι η 190ή χώρα που εντάσσεται. Μόνο έξι χώρες σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη διεθνή αυτή συνθήκη.

Οι απαγωγές δεν… εμποδίζουν το έργο της ΔΕΕΣ

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις αποστολές της στη Συρία, τονίζοντας ότι η ασφάλεια του προσωπικού της αποτελεί προτεραιότητα, την επομένη της απαγωγής έξι εργαζομένων της και ενός μέλους της συριακής Επιτροπής του ΕΣ στη χώρα αυτή.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε το λαό της Συρίας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας στη Συρία αλλά, ασφαλώς, μια τέτοια κατάσταση μας αναγκάζει να σκεφτούμε και να εξετάσουμε τις επιχειρήσεις μας εκ του σύνεγγυς διότι δεν είναι δυνατόν να εργαστούμε και να βοηθήσουμε το συριακό πληθυσμό χωρίς να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού μας», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο Γιούαν Ουότσον, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, ερωτηθείς σχετικά από την δημόσια ελβετική ραδιοφωνία RTS.

Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την εθνικότητα των απαχθέντων, αν και σημείωσε ότι «στην πλειονότητά τους είναι Σύροι». Τα έξι μέλη του προσωπικού της ΔΕΕΣ και ένα μέλος της συριακής επιτροπής του ΕΣ απήχθησαν την Κυριακή στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

«Είναι ανησυχητικό το ότι αυτό το είδος επεισοδίων μας εμποδίζει μελλοντικά να έχουμε μεγάλη πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό και να επιτελέσουμε το ανθρωπιστικό μας έργο», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, καλώντας για άλλη μια φορά για την απελευθέρωση των ομήρων άμεσα και χωρίς όρους.

Η ΔΕΕΣ διατηρεί στη Συρία μια ομάδα η οποία αποτελείται από περίπου 30 ξένους και σχεδόν 120 Σύρους.
«Βλέπουμε παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις πλευρές οι οποίες είναι απίστευτες», είχε καταγγείλει τον Μάιο ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Πέτερ Μάουρερ.

Η ΔΕΕΣ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το γεγονός ότι είναι αδύνατο να αποκτήσει πρόσβαση σε άμαχο πληθυσμό ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ έχει καλέσει να γίνεται «σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οι εργαζόμενοι της συριακής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου μετρούν 22 νεκρούς από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: Ένοπλοι απήγαγαν μέλη του Ερυθρού Σταυρού

Απαγωγή Ρώσου φωτογράφου στη Συρία – Νεκρό 8χρονο κοριτσάκι

Νόμπελ Ειρήνης: Ελπίδες ότι θα ενταχθούν και άλλες χώρες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version